Sałatka z serem pomidorowym i grzankami

pyszne, tanie, szybkie, zdrowe, bez majonezu! Sałatkę z pomidorami, serem i krakersami można jeść przynajmniej codziennie, okazuje się tak smaczna. Ma świeżą nutę, chrupiące krakersy dobrze komponują się z soczystymi pomidorami. Dobry i sam w sobie, a oprócz innych potraw polecam!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 49 % 22 g
261 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krakersami i pomidorami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mięsiste pomidory. Oczywiście najlepiej używać pomidorów sezonowych. Ale teraz, nawet poza sezonem, w sklepach można znaleźć dobrej jakości warzywa. Wybierając pomidory, skup się na zapachu: prawdziwe pomidory powinny pachnieć pomidorami. Weź dowolny ser. Odpowiednie są wszystkie odmiany twardego i półtwardego sera, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj krakersy. Wydawało mi się, że krakersy z białego chleba są bardziej odpowiednie do tej sałatki, ale w ten sam sposób możesz gotować krakersy z dowolnego innego chleba. Pokrój chleb w drobną kostkę. Mam taki kawałek, ponieważ robię krakersy sałatkowe i nie muszą być duże. W przypadku zwykłych krakersów krojenie może być dowolne, znacznie większe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię wlej 2 łyżki.olej i smaż grzanki ze wszystkich stron, aż będą chrupiące i złociste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż krakersy do osobnej miski i Posol je. Możesz także pieprz lub dodać przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj zmiażdżony 1 ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż czosnek dosłownie przez 20-30 sekund. Uwaga! Czosnek bardzo szybko się pali!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj masłem czosnkowym krakersy i wymieszaj. Pyszne krakersy są gotowe!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz bezpośrednio przygotowujemy sałatkę. Dobrze umyj pomidory. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Usuń łodygę z pomidorów i pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo sposób krojenia pomidorów nie odgrywa żadnej roli. Dlatego możesz je pokroić w kostkę i kółka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekany ząbek czosnku do pomidorów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser i dodaj do pozostałych składników.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Miłośnicy śmieciowego jedzenia mogą oczywiście używać majonezu. Sprawdź sól - w razie potrzeby dodaj sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko wymieszaj, przenieś sałatkę do salaterki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj sałatkę z grzankami. Ale dodaj grzanki do sałatki tuż przed jedzeniem, w przeciwnym razie zmokną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. Ale jeśli chcesz użyć majonezu jako sosu, lepiej przygotować go samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy