skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krakersami i pomidorami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mięsiste pomidory. Oczywiście najlepiej używać pomidorów sezonowych. Ale teraz, nawet poza sezonem, w sklepach można znaleźć dobrej jakości warzywa. Wybierając pomidory, skup się na zapachu: prawdziwe pomidory powinny pachnieć pomidorami. Weź dowolny ser. Odpowiednie są wszystkie odmiany twardego i półtwardego sera, a także mozzarella, a nawet ser pleśniowy.
Krok 2:
Na początek przygotuj krakersy. Wydawało mi się, że krakersy z białego chleba są bardziej odpowiednie do tej sałatki, ale w ten sam sposób możesz gotować krakersy z dowolnego innego chleba. Pokrój chleb w drobną kostkę. Mam taki kawałek, ponieważ robię krakersy sałatkowe i nie muszą być duże. W przypadku zwykłych krakersów krojenie może być dowolne, znacznie większe.
Krok 3:
Na patelnię wlej 2 łyżki.olej i smaż grzanki ze wszystkich stron, aż będą chrupiące i złociste.
Krok 4:
Włóż krakersy do osobnej miski i Posol je. Możesz także pieprz lub dodać przyprawy.
Krok 5:
Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj zmiażdżony 1 ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć lub posiekać nożem.
Krok 6:
Smaż czosnek dosłownie przez 20-30 sekund. Uwaga! Czosnek bardzo szybko się pali!
Krok 7:
Posmaruj masłem czosnkowym krakersy i wymieszaj. Pyszne krakersy są gotowe!
Krok 8:
Teraz bezpośrednio przygotowujemy sałatkę. Dobrze umyj pomidory. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Usuń łodygę z pomidorów i pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo sposób krojenia pomidorów nie odgrywa żadnej roli. Dlatego możesz je pokroić w kostkę i kółka.
Krok 9:
Dodaj posiekany ząbek czosnku do pomidorów.
Krok 10:
Zetrzyj ser i dodaj do pozostałych składników.
Krok 11:
Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Miłośnicy śmieciowego jedzenia mogą oczywiście używać majonezu. Sprawdź sól - w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 12:
Wszystko wymieszaj, przenieś sałatkę do salaterki.
Krok 13:
Podawaj sałatkę z grzankami. Ale dodaj grzanki do sałatki tuż przed jedzeniem, w przeciwnym razie zmokną.
Krok 14:
Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. Ale jeśli chcesz użyć majonezu jako sosu, lepiej przygotować go samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g