skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć krewetki w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź duże krewetki-królewskie lub langusty. Nie bierz małych krewetek pochodzenia chińskiego. Mam mąkę pszenną, ale jeśli chcesz nadać swojemu daniu oryginalny smak, możesz użyć mąki ryżowej lub gryczanej. Jajko jest duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą. Aby ciasto było bardziej przewiewne, polecam przesiać mąkę. Na tym etapie możesz dodać do mąki jakieś suche przyprawy lub przyprawy: suszony czosnek doda pikantności potrawie, mielona papryka - piękny kolor, suszony koperek i zioła prowansalskie - ich pikantny smak i aromat. Wymieszać.
Krok 3:
Dobrze umyj jajko. Należy to zrobić, ponieważ na skorupkach jaj gromadzi się ogromna liczba bakterii. Lepiej myć jajka umiarkowanie gorącą wodą za pomocą specjalnej szczotki. Ubij jajko w osobnym naczyniu i lekko ubij widelcem.
Krok 4:
Jeśli masz gotowane i mrożone krewetki (zwykle mają różowy kolor), po prostu poparz je wrzącą wodą, aby całkowicie się rozmroziły. Jeśli surowe krewetki (zwykle są szare), gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez około 5-7 minut.
Krok 5:
Usuń głowy krewetek, jeśli są dostępne i wyczyść je.
Krok 6:
Najpierw zanurz każdą krewetkę osobno w ubitym jajku.
Krok 7:
Następnie dobrze zwiń w mieszankę mąki. Jeśli chcesz gęstszego ciasta, powtórz jeszcze raz mąkę jajeczną. Lekko strząśnij resztki mąki.
Krok 8:
Na patelni z wysokimi bokami rozgrzej olej roślinny. Może to być absolutnie wszystko: od słonecznika po oliwę, ale ponieważ będziemy smażyć na oleju, musi być rafinowany-tylko na takich rodzajach oleju można smażyć. Ułóż panierowane krewetki w niewielkiej odległości od siebie, aby równomiernie ugotowały się ze wszystkich stron. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 9:
Połóż smażone krewetki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 10:
Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g