skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne naleśniki na kefirze bez jajek? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, mam 2,5%. Lepiej jest, jeśli jest ciepło-więc mąka lepiej się rozproszy, bez grudek, a soda szybciej zareaguje. Ale gotowałem z kefirem z lodówki i udało mi się.
Krok 2:
Wlej kefir do miski, dodaj cukier i sól. Ilość cukru, którą napisałem, zaczynając od mojego smaku, autor przepisu ma dwa razy więcej (4 łyżki). Zobacz tutaj sam, kochaj słodko-Powiększ. Wymieszaj produkty. Przesiej mąkę do kefiru. Nie wysypuj wszystkiego na raz, zacznij od połowy.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę, uzyskując gładkie ciasto bez grudek. Przygotuj się na to, że mąka może odejść mniej więcej niż to, co podano w przepisie. Spójrz na konsystencję ciasta - powinno stać się bardzo gęstą śmietaną. Jeśli nagle ciasto okaże się zbyt grube, wlej trochę więcej kefiru. Dodaj sodę jako ostatni składnik. Wymieszaj i odstaw na 5 minut — w tym czasie rozpocznie się reakcja między kefirem a sodą, ciasto będzie zauważalnie popękane.
Krok 4:
Dobrze rozgrzej patelnię na dużym ogniu, lepiej, jeśli jest nieprzywierająca. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto, tworząc placki. Smaż je na średnim ogniu, aż się zrumienią. Przykryłem patelnię pokrywką, aby naleśniki dokładnie upiekły się w środku.
Krok 5:
Odwróć placki na drugą stronę i usmaż je również na złoty kolor. Wyjmij gotowe naleśniki na talerz. Przed następną partią możesz ponownie nasmarować patelnię. Ale smażyłem już bez niego — nie wpłynęło to na pompę.
Krok 6:
Podawaj naleśniki ze śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g