gulasz wołowy z sosem klasycznym na patelni

delikatne mięso, które idealnie pasuje do każdego przystawki! Gulasz wołowy na patelni to najlepsza rzecz do zrobienia z miąższu mięsnego. Mięso dosłownie rozpada się na włókna, dając niezwykłą miękkość i bogactwo smaku. A korzyści dla organizmu, w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, trudno przecenić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 16 % 3 g
103 kcal
IG: 33 / 33 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy z sosem klasycznym na patelni? Przygotuj składniki. Do gulaszu wołowego z sosem potrzebujemy: pulpy wołowej, cebuli, pasty pomidorowej lub sosu pomidorowego (opcjonalnie), wody, mąki, liści laurowych, czarnego pieprzu, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smażyć razem, mieszając, przez około 5 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso z cebulą posyp mąką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Piecz przez około 3 minuty dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sos pomidorowy do mięsa. Wszystko szybko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę na patelnię. Może być większa lub mniejsza niż ilość wskazana w przepisie. Najważniejsze jest to, że prawie całkowicie pokrywa mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj liść laurowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić gulasz na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

ogólnie gulasz jest pierwszym daniem, które przyszło do nas z kuchni węgierskiej. Jest to bogata, obfita zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.

jednak u nas uległo to zmianom i kiedy słyszymy słowo "gulasz", wyobrażamy sobie takie najpierw smażone, a następnie duszone mięso z sosem. U nas jest to drugie danie.

zwykle podaje się go z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem. Są to najczęstsze i najsmaczniejsze przystawki.

zamiast wołowiny możesz użyć pulpy wieprzowej. W takim przypadku musisz dusić mięso mniej - wystarczy 1 godzina.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy