skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy z sosem klasycznym na patelni? Przygotuj składniki. Do gulaszu wołowego z sosem potrzebujemy: pulpy wołowej, cebuli, pasty pomidorowej lub sosu pomidorowego (opcjonalnie), wody, mąki, liści laurowych, czarnego pieprzu, soli.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Mieszając, smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe.
Krok 5:
Włóż posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Smażyć razem, mieszając, przez około 5 minut na średnim ogniu.
Krok 6:
Mięso z cebulą posyp mąką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Piecz przez około 3 minuty dłużej.
Krok 7:
Dodaj sos pomidorowy do mięsa. Wszystko szybko wymieszaj.
Krok 8:
Wlej wodę na patelnię. Może być większa lub mniejsza niż ilość wskazana w przepisie. Najważniejsze jest to, że prawie całkowicie pokrywa mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj liść laurowy.
Krok 9:
Dusić gulasz na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
ogólnie gulasz jest pierwszym daniem, które przyszło do nas z kuchni węgierskiej. Jest to bogata, obfita zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.
jednak u nas uległo to zmianom i kiedy słyszymy słowo "gulasz", wyobrażamy sobie takie najpierw smażone, a następnie duszone mięso z sosem. U nas jest to drugie danie.
zwykle podaje się go z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym lub makaronem. Są to najczęstsze i najsmaczniejsze przystawki.
zamiast wołowiny możesz użyć pulpy wieprzowej. W takim przypadku musisz dusić mięso mniej - wystarczy 1 godzina.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g