skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak wybrać odpowiednią wątróbkę drobiową? Lepiej kupić świeżą schłodzoną wątrobę. Po zamrożeniu trudno to rozważyć, ponieważ istnieje ryzyko zakupu nieświeżego produktu. Oznaką ponownego zamrożenia są różowawe kryształy lodu na powierzchni. Wysokiej jakości podroby mają brązowy kolor z bordowym odcieniem. Żółtawe, zielonkawe plamy, zbyt ciemny kolor-oznaka zepsucia. Zapach powinien być słodkawy, a nie kwaśny.
Krok 2:
Dobrze opłucz wątróbkę drobiową, Usuń folie i tłuszcz, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na duże kawałki lub pozostaw bez zmian.
Krok 3:
W misce blendera włóż wątrobę, paprykę i sól.
Krok 4:
Dobrze ubij, aż będzie gładka. Jeśli nie masz blendera, przewiń przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Wlej sezam i mąkę do powstałej masy. Mąka może być potrzebna mniej lub bardziej, ponieważ jej właściwości są różne. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być lepki, jak na naleśnikach.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek.
Krok 7:
Odstaw ciasto na około 5 minut, aby gluten uwolnił się z mąki. Dzięki temu kotlety lepiej zachowają swój kształt.
Krok 8:
Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Umieść okrągły pierścień do gotowania o średnicy 8-10 cm na powierzchni patelni, wlej do niego trochę (około 1-2 łyżki stołowe) ciasta wątrobowego. Jeśli nie masz pierścienia, po prostu wyłóż ciasto łyżką w kształcie placka. Poczekaj chwilę, aż masa stwardnieje i zdejmij pierścień.
Krok 9:
Smaż kotlety na średnim ogniu jeszcze przez 1 minutę. Odwróć i smaż jeszcze 1 minutę. W ten sposób usmaż wszystkie inne kotlety. Podawaj na gorąco z sosem śmietanowym. Aby go przygotować, wymieszaj śmietanę i majonez w małych pojemnikach w równych proporcjach, dodaj 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, posiekany koperek. Wymieszaj, podawaj w osobnym sosie lub misce. Smacznego!
W razie potrzeby wątrobę można zmielić w blenderze z małą cebulą lub czerwoną cebulą.
z dodatkowych przypraw wystarczy 1-2 ząbki czosnku i posiekane zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, koperek) przepuszczone przez prasę.
przygotuj się na to, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g