skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety bez mielonego chleba? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę z niewielką ilością tłuszczu, aby gotowe kotlety były bardziej soczyste.
Krok 2:
Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa z drobnym sitem i zamień je w mięso mielone. Włóż mięso mielone do miski i wymieszaj.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i posiekaj w dowolny dogodny sposób. Możesz go bardzo drobno posiekać nożem, zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Nie lubię, aby cebula była widoczna w kotletach, więc zawsze, w przypadku kotletów, przepuszczam ją przez maszynę do mięsa. Nie wpływa to szczególnie na smak gotowych kotletów, ale moim zdaniem okazuje się bardziej soczysty.
Krok 4:
Następnie dodaj sól, przyprawy i jajko do miski do mielonego mięsa. Wybierz przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj całą masę kotleta.
Krok 5:
Dodaj trochę skrobi do mielonego kotleta, aby był grubszy. Wymieszaj skrobię, aby równomiernie rozprowadzić ją w farszu. Ubij gotowe mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a gotowe kotlety nie rozpadły się podczas smażenia.
Krok 6:
Rękami uformuj małe kotlety z gotowej masy kotletowej i zwiń je w bułkę tartą. Umieść je na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego i smaż na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie odwróć kotlety i usmaż również z drugiej strony. Ile smażyć kotlety? Smaż kotlety mięsne przez 10 minut z każdej strony. Włóż gotowe kotlety do małego rondla i przykryj pokrywką. Podczas smażenia następnej partii kotlety w garnku odpoczną i dotrą.
Krok 8:
Gotowe kotlety są bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Podawaj je jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
najlepszym dodatkiem do serwowania tych kotletów będą tłuczone ziemniaki. Doskonale uzupełni mięsny smak kotletów. Dodaj również sałatkę warzywną lub kawałki świeżych warzyw do stołu.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g