kotlety bez mielonego chleba

najsmaczniejsze, ze zwykłych potraw, na obiad dla całej rodziny! Kotlety bez mielonego chleba uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To jeden ze sprawdzonych przepisów na robienie kotletów. Najsmaczniejszą rzeczą w tych kotletach jest naturalny smak mięsa. Wołowinę można zastąpić kurczakiem, cielęciną lub jagnięciną
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 22 % 8 g
220 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety bez mielonego chleba? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę z niewielką ilością tłuszczu, aby gotowe kotlety były bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż mięso przez maszynkę do mięsa z drobnym sitem i zamień je w mięso mielone. Włóż mięso mielone do miski i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i posiekaj w dowolny dogodny sposób. Możesz go bardzo drobno posiekać nożem, zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Nie lubię, aby cebula była widoczna w kotletach, więc zawsze, w przypadku kotletów, przepuszczam ją przez maszynę do mięsa. Nie wpływa to szczególnie na smak gotowych kotletów, ale moim zdaniem okazuje się bardziej soczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sól, przyprawy i jajko do miski do mielonego mięsa. Wybierz przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj całą masę kotleta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę skrobi do mielonego kotleta, aby był grubszy. Wymieszaj skrobię, aby równomiernie rozprowadzić ją w farszu. Ubij gotowe mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a gotowe kotlety nie rozpadły się podczas smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami uformuj małe kotlety z gotowej masy kotletowej i zwiń je w bułkę tartą. Umieść je na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego i smaż na średnim ogniu na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć kotlety i usmaż również z drugiej strony. Ile smażyć kotlety? Smaż kotlety mięsne przez 10 minut z każdej strony. Włóż gotowe kotlety do małego rondla i przykryj pokrywką. Podczas smażenia następnej partii kotlety w garnku odpoczną i dotrą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety są bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Podawaj je jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

najlepszym dodatkiem do serwowania tych kotletów będą tłuczone ziemniaki. Doskonale uzupełni mięsny smak kotletów. Dodaj również sałatkę warzywną lub kawałki świeżych warzyw do stołu.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy