skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na mleku bez jajek? Przygotuj składniki do ciasta. Dzięki tej kompozycji wypieki na herbatę są bardzo tanie, a produkty na takie naleśniki zawsze znajdują się w domu.
Krok 2:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej do głębokiego naczynia, jeśli jest tylko z lodówki, możesz podgrzać je w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund z maksymalną mocą. Natychmiast dodajemy cukier i sól do mleka, lepiej nie dodawać dużo cukru, w przeciwnym razie naleśniki zaczną się szybko palić. Jeśli są przygotowywane jako deser, lepiej podawać im słodkie dodatki, takie jak miód, mleko skondensowane lub dżem.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, lepiej zrobić to kilka razy, aby wzbogacić mąkę tlenem, przyczyni się to do tego, że naleśniki okażą się szczególnie miękkie i delikatne. Połącz mąkę z sodą gaszoną octem. Wymieszaj i wlej do miski z płynem.
Krok 4:
Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką lub mikserem, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 5:
Następnie wlej olej roślinny i wodę o temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Ponownie wymieszaj ciasto. Pamiętaj, że mąka może wymagać trochę więcej lub trochę mniej, skup się na pożądanej konsystencji. Powinien wyglądać jak płynna śmietana. Pozostaw ciasto na 15 minut na stole. W porządku, jeśli w cieście pozostało kilka grudek mąki. W tym czasie wszyscy się rozejdą. Po określonym czasie ponownie wymieszaj ciasto i możesz przejść do smażenia naleśników.
Krok 7:
Na patelnię (lepiej użyć naleśnika lub patelni z dobrą powłoką, do której naleśniki się nie przykleją) wlej olej roślinny. Olej należy dobrze podgrzać, aby pierwszy naleśnik się nie przykleił. Wlej odpowiednią ilość ciasta na patelnię za pomocą chochli, pomóż jej rozprzestrzenić się na całej powierzchni patelni. Zmniejsz ogień do średniego i smaż naleśnik przez kilka minut z jednej strony.
Krok 8:
Następnie odwróć i kontynuuj smażenie naleśnika na złoty kolor z drugiej strony. Zgodnie z tym przepisem upiekłam naleśniki po raz pierwszy i bałam się, że brak jajek w składzie ciasta wpłynie na jakość ciasta i naleśników z niego. Ale naleśniki całkiem dobrze odrywają się od patelni i nie rozrywają się po przewróceniu. Może z reguły pierwszy naleśnik nie zadziała, ale kolejne naleśniki okazały się idealnie cienkie i piękne.
Krok 9:
Podawaj naleśniki do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g