skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego, z którego Pizza okaże się miękka i bujna. W głębokiej misce włóż suche drożdże, cukier, kilka łyżek mąki pszennej. Wlej szklankę ciepłej wody. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem. Wlej olej roślinny do miski z mieszanką drożdży. Mieszać. Zaczynamy dodawać przesianą mąkę pszenną. Dodajemy go w małych porcjach, za każdym razem mieszając przedmiot ciasta.
Krok 3:
Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania szpatułką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Zagniataj ciasto rękami, aż przestanie przylegać do dłoni. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i miękkie. Włóż go z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj produkty do nadziewania pizzy. Grzyby sprawią, że pizza będzie bardziej satysfakcjonująca i smaczna. Możesz użyć dowolnych grzybów: pieczarek lub grzybów leśnych, smażonych lub marynowanych. Dodałem marynowane białe. Świeże grzyby można smażyć z cebulą. Jeśli grzyby są marynowane, na patelni można smażyć startą marchewkę z drobno posiekaną cebulą, aby nadać pizzy przyjemny smak smażenia warzyw.
Krok 5:
Warzywa do pizzy możesz również użyć tych, które lubisz i które masz pod ręką. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki lub małe kostki, plasterki, jeśli pomidory nie są duże.
Krok 6:
Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w paski. Aby uzyskać przyjemną kwaskowatość, możesz dodać mały kawałek drobno posiekanego kiszonego ogórka lub oliwki.
Krok 7:
Ugniatamy ciasto i przechodzimy do pieczenia pizzy. Rozwałkuj ciasto w okrąg, aby dopasować kształt.
Krok 8:
Nasmaruj formę olejem. Rozłóż półfabrykat pizzy w formie, tworząc małe boki.
Krok 9:
Posmaruj ciasto pastą pomidorową lub sosem. Rozłóż składniki przygotowane na przemian do nadzienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pizzę wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut, w zależności od pracy piekarnika i wielkości pizzy.
Krok 10:
Podawaj pizzę do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g