Domowa chuda Pizza

proste, smaczne, sycące i bezmięsne danie! Taka Pizza, pomimo minimum składników i braku dodatków mięsnych w kompozycji, okazuje się bardzo satysfakcjonująca i smaczna. Nadaje się nie tylko na postny stół, ale także na wieczorne spotkania z rodziną i firmą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 70 % 23 g
160 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego, z którego Pizza okaże się miękka i bujna. W głębokiej misce włóż suche drożdże, cukier, kilka łyżek mąki pszennej. Wlej szklankę ciepłej wody. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem. Wlej olej roślinny do miski z mieszanką drożdży. Mieszać. Zaczynamy dodawać przesianą mąkę pszenną. Dodajemy go w małych porcjach, za każdym razem mieszając przedmiot ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania szpatułką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Zagniataj ciasto rękami, aż przestanie przylegać do dłoni. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i miękkie. Włóż go z powrotem do miski, przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj produkty do nadziewania pizzy. Grzyby sprawią, że pizza będzie bardziej satysfakcjonująca i smaczna. Możesz użyć dowolnych grzybów: pieczarek lub grzybów leśnych, smażonych lub marynowanych. Dodałem marynowane białe. Świeże grzyby można smażyć z cebulą. Jeśli grzyby są marynowane, na patelni można smażyć startą marchewkę z drobno posiekaną cebulą, aby nadać pizzy przyjemny smak smażenia warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa do pizzy możesz również użyć tych, które lubisz i które masz pod ręką. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki lub małe kostki, plasterki, jeśli pomidory nie są duże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj paprykę, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w paski. Aby uzyskać przyjemną kwaskowatość, możesz dodać mały kawałek drobno posiekanego kiszonego ogórka lub oliwki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciasto i przechodzimy do pieczenia pizzy. Rozwałkuj ciasto w okrąg, aby dopasować kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę olejem. Rozłóż półfabrykat pizzy w formie, tworząc małe boki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasto pastą pomidorową lub sosem. Rozłóż składniki przygotowane na przemian do nadzienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pizzę wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut, w zależności od pracy piekarnika i wielkości pizzy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj pizzę do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy