golonka wieprzowa w rękawie pieczona w piekarniku

pachnąca golonka wieprzowa w rękawie w piekarniku! Naczynia w rękawie oszczędzają nasz czas i wysiłek: minimum ruchów ciała i brudnych naczyń. Golonka wieprzowa w piekarniku gotowana w rękawie jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna! Wybierz golonkę-po prostu polizasz palce!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 lipca-2 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 17 g
tłuszcze 49 % 22 g
węglowodany 13 % 6 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Wybierz większą golonkę, aby była nie tylko kość, ale także więcej mięsa. Najlepsza jest golonka młodej świni-będzie z cienką białą skórką-takie mięso będzie delikatniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj golonkę, osusz ją, wykonaj kilka głębokich nakłuć cienkim ostrym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W zagłębienia noża włóż cienkie plasterki posiekanego czosnku (zachowaj ząbek czosnku na marynatę)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do marynaty potrzebujemy sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele opcji sosu sojowego, które są bardzo niedrogie. Ale wybierz sos sojowy tylko z naturalnej fermentacji - jest to produkt całkowicie naturalny. Jeszcze lepiej, jeśli znajdziesz sos sojowy przeznaczony bezpośrednio do marynaty. Do sosu sojowego dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem goździk przez prasę,ale możesz zetrzeć czosnek lub posiekać nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielony pieprz i wymieszaj marynatę. Na tym etapie możesz dodać do marynaty swoje ulubione przyprawy lub zioła: ktoś lubi chmiel-suneli, ktoś będzie miał dość mielonej ostrej papryki lub papryki. Nie polecam dodawania soli, ponieważ sos sojowy sam w sobie jest dość słony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej golonkę marynatą i pozostaw na co najmniej 30 minut, maksymalnie na jeden dzień. Zalecam okresowe obracanie golonki, aby była równomiernie marynowana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż marynowaną golonkę do rękawa do pieczenia, zabezpiecz krawędź klipsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby para miała ujście i Rękaw nie pękł. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny. Golonka powinna być dobrze upieczona. Jeśli lubisz pieczoną skórę wieprzową, 20-30 minut przed końcem gotowania, rozerwij rękaw na wierzchu i pozwól skórce zarumienić się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taka pieczona golonka może być podawana jako danie główne, ale jest również smaczna na zimno jako krojenie. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy