skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Jeśli nie ma specjalnej mąki ryżowej, możesz przygotować ją samodzielnie z umytego i wysuszonego ryżu za pomocą młynka do kawy. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
W misce ubij jajka, dodaj cukier i sól, ubij mikserem lub trzepaczką, aż się spieni. Wlej mleko i olej roślinny do mieszanki jajecznej. Jeszcze raz ubij masę mikserem, aby składniki się połączyły i połączyły.
Krok 3:
Wlej mąkę ryżową w częściach do mieszanki jajeczno-mlecznej, w razie potrzeby dodaj małą szczyptę waniliny (koniecznie przeczytaj instrukcję dawkowania), dobrze mieszając ciasto trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję prawie jak zwykłe naleśniki z mąki pszennej, tylko trochę grubsze. Jeśli tak się stało, chociaż mąka nadal pozostaje, nie dodawaj więcej. Lub Dodaj w razie potrzeby. W każdym razie kieruj się konsystencją.
Krok 4:
Pozwól ciastu odpocząć przez 5-10 minut. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wybierz patelnię wysokiej jakości, niekoniecznie drogą, ale z idealną powłoką. W zależności od patelni olej jest potrzebny tylko do usmażenia pierwszego naleśnika, ponieważ olej roślinny został dodany do ciasta, a naleśniki nie przykleją się do patelni lub, jeśli wymaga tego powłoka, lekko nasmaruj patelnię przed każdym naleśnikiem.
Krok 5:
Zbierz ciasto łyżką lub chochlą, wlej na patelnię, pozwól jej rozproszyć się po brzegi patelni lub posmaruj spód specjalną szpatułką. Smaż naleśniki na średnim ogniu, aż z obu Stron się zarumienią. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami, za każdym razem mieszając ciasto łyżką (mieszanka mąki ryżowej jest cięższa i szybko osiada na dnie, więc musisz wykonać dwa lub trzy ruchy od dołu do góry, dzięki czemu ciasto znów będzie gładkie).
Krok 6:
Podawaj naleśniki ryżowe ze śmietaną, dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem, z herbatą, kawą lub kakao. Naleśniki ryżowe to świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny. Szybki, smaczny, zdrowy i satysfakcjonujący. Smacznego!
prosty przepis na naleśniki ryżowe z łatwością opanuje nie tylko doświadczona gospodyni domowa, ale także początkujący kucharz. Naleśniki ryżowe różnią się od klasycznych tylko tym, że do składu składników dodaje się więcej mąki ryżowej. Ten bezglutenowy produkt zawierający skrobię jest uważany za przydatny, mąka ryżowa jest bogata w witaminy B1, B2, PP. Sposób przygotowania ciasta również nie różni się od zwykłych naleśników z mąki pszennej. Jedyne, co musisz zrobić, to dobrze wymieszać ciasto po upieczeniu każdego naleśnika, ponieważ mąka ryżowa ma tendencję do osiadania na dnie miski.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g