Sałatka z wątróbką drobiową i piklami i marchewką

Oryginalna, pikantna, obfita i zdrowa Kolacja! Sałatka z wątroby z piklami, marchewką i cebulą ma dość bogaty skład, ale wszystkie składniki są tutaj bardzo harmonijne. Okazuje się szybki i smaczny! Może być stosowany jako przekąska lub pełny posiłek. Spróbuj!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 25 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową i piklami i marchewką? Przygotuj wskazane składniki. Wybierz świeżą wątróbkę drobiową, wcześniej nie mrożoną. Koreańskie marchewki można zabrać ze sklepu lub samemu ugotować w domu. Pikle wybierz mocne, chrupiące, o przyjemnym smaku. Pieczarki będą smażone, więc możesz wziąć mrożone. Z ziół biorę pietruszkę, ale można ją uzupełnić liśćmi sałaty, rukolą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na sałatkę wątróbkę drobiową należy usmażyć. Aby to zrobić, weź wątrobę, odetnij jej żyły i filmy. Bez krojenia na mniejsze kawałki smażyć na patelni z olejem na średnim ogniu, aż będzie miękka. Nie smaż wątroby zbyt długo, aby nie stała się sztywna. Połóż gotową wątróbkę drobiową na serwetkach i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki opłucz pod bieżącą zimną wodą i pokrój w talerze. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Podsmaż pokrojone grzyby z cebulą na patelni na średnim ogniu, aż będą miękkie. Możesz trochę solić pod koniec smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę lub salaterkę. Pokrój schłodzoną wątróbkę drobiową na kostki i włóż do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij pikle z solanki, pokrój w kostkę i dodaj do miski do posiekanej wątroby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż marchewki w stylu koreańskim z solanki, jeśli chcesz, możesz pokroić je na krótsze paski. Dodaj marchewki do salaterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażone schłodzone pieczarki z cebulą dodaj do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spłucz świeżą natkę pietruszki pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki. Opłucz pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na dwie części. Dodaj pomidory do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodaj sól do sałatki do smaku, dopraw ją i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz podać sałatkę do stołu natychmiast po jej przygotowaniu. Sałatka okazuje się aromatyczna i bardzo satysfakcjonująca, może stać się pełnoprawną kolacją.

zamiast marynat możesz użyć marynaty.

do sosu sałatkowego używam mieszanki oliwy z oliwek i octu jabłkowego, ale tę sałatkę można doprawić według własnych upodobań, nawet majonezem, jeśli tak chcesz.

jako dressing możesz po prostu użyć oliwy z oliwek lub dodać do niej musztardę, solankę z marynowanych ogórków lub koreańskiej marchwi, sos sojowy, ocet balsamiczny.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy