skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką drobiową i piklami i marchewką? Przygotuj wskazane składniki. Wybierz świeżą wątróbkę drobiową, wcześniej nie mrożoną. Koreańskie marchewki można zabrać ze sklepu lub samemu ugotować w domu. Pikle wybierz mocne, chrupiące, o przyjemnym smaku. Pieczarki będą smażone, więc możesz wziąć mrożone. Z ziół biorę pietruszkę, ale można ją uzupełnić liśćmi sałaty, rukolą.
Krok 2:
Na sałatkę wątróbkę drobiową należy usmażyć. Aby to zrobić, weź wątrobę, odetnij jej żyły i filmy. Bez krojenia na mniejsze kawałki smażyć na patelni z olejem na średnim ogniu, aż będzie miękka. Nie smaż wątroby zbyt długo, aby nie stała się sztywna. Połóż gotową wątróbkę drobiową na serwetkach i ostudź.
Krok 3:
Pieczarki opłucz pod bieżącą zimną wodą i pokrój w talerze. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Podsmaż pokrojone grzyby z cebulą na patelni na średnim ogniu, aż będą miękkie. Możesz trochę solić pod koniec smażenia.
Krok 4:
Weź głęboką miskę lub salaterkę. Pokrój schłodzoną wątróbkę drobiową na kostki i włóż do salaterki.
Krok 5:
Wyjmij pikle z solanki, pokrój w kostkę i dodaj do miski do posiekanej wątroby.
Krok 6:
Połóż marchewki w stylu koreańskim z solanki, jeśli chcesz, możesz pokroić je na krótsze paski. Dodaj marchewki do salaterki.
Krok 7:
Smażone schłodzone pieczarki z cebulą dodaj do sałatki.
Krok 8:
Spłucz świeżą natkę pietruszki pod bieżącą zimną wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki. Opłucz pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na dwie części. Dodaj pomidory do sałatki.
Krok 9:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodaj sól do sałatki do smaku, dopraw ją i wymieszaj.
Krok 10:
Możesz podać sałatkę do stołu natychmiast po jej przygotowaniu. Sałatka okazuje się aromatyczna i bardzo satysfakcjonująca, może stać się pełnoprawną kolacją.
zamiast marynat możesz użyć marynaty.
do sosu sałatkowego używam mieszanki oliwy z oliwek i octu jabłkowego, ale tę sałatkę można doprawić według własnych upodobań, nawet majonezem, jeśli tak chcesz.
jako dressing możesz po prostu użyć oliwy z oliwek lub dodać do niej musztardę, solankę z marynowanych ogórków lub koreańskiej marchwi, sos sojowy, ocet balsamiczny.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g