naleśniki z wątróbki drobiowej

pyszne i pachnące naleśniki z wątróbki drobiowej! Naleśniki wątrobowe z wątróbki drobiowej są bardzo delikatne i miękkie. To świetna alternatywa dla klopsików i kotletów mięsnych. Przygotowują się bardzo szybko. W krótkim czasie na stole będzie piękny obiad.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 22 % 8 g
209 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z wątróbki drobiowej? Najpierw przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci lub po prostu włóż do sita. Odetnij wszystkie żyły i wszystkie dodatkowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą lub dwie małe cebule) cebula nadaje soczystości, nie bój się, nie przesadzisz z nią. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pietruszkę opłucz i dobrze strząśnij z wody)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz Grind. Proponuję zrobić to wszystko w blenderze - więc wszystko jest lepsze do zmielenia. Jeśli go nie ma-Możesz przez maszynę do mięsa, ale pamiętaj - będą duże kawałki. Włóż wszystkie przygotowane produkty do blendera i posiekaj, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej nasze & quot; ciasto & quot; do miski, sól i pieprz do smaku. Dodaj semolinę i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20 minut, aby semolina dobrze spuchła. Niektórzy dodają mąkę - jakoś mi się to nie podoba...Ale każdy ma swoje preferencje. I więcej o sodzie-nie dodaję sody. Uwielbiam, aby naleśniki były delikatne i miękkie. Sprawdzona ilość składników jest najlepszą opcją. Ciasto nie jest zbyt gęste,ale tak bardzo nam się podoba-cienkie, delikatne placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i rozłóż łyżką. Naleśniki są szybko smażone. Jak zobaczysz, że krawędzie chwyciły się i zmieniły kolor - ostrożnie odwróć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I smaż po drugiej stronie, aż się ugotuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto takie cudowne i pachnące naleśniki z wątróbki drobiowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nakryj stół i wzywaj wszystkich na obiad! Świeże warzywa doskonale nadają się do naleśników z wątroby. Jako sos biorę niesłodzony jogurt, który mieszam z suszonymi ziołami-bardzo aromatyczny i świeży! Gotuj dla zdrowia i smacznego!

smażone placki z wątróbki drobiowej trudno nazwać bardzo dietetycznymi, ale nadal są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych! Wybierz sosy według własnego gustu-keczup, śmietana, majonez. W naszej rodzinie od dawna zakorzenił się taki sos-niesłodzony jogurt zmieszany z suszonymi ziołami-smaczny i świeży!
gotuj dla zdrowia!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy