skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z wątróbki drobiowej? Najpierw przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj wątrobę, osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci lub po prostu włóż do sita. Odetnij wszystkie żyły i wszystkie dodatkowe.
Krok 3:
Weź dużą lub dwie małe cebule) cebula nadaje soczystości, nie bój się, nie przesadzisz z nią. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Umyj jajka.
Krok 5:
Pietruszkę opłucz i dobrze strząśnij z wody)
Krok 6:
Teraz Grind. Proponuję zrobić to wszystko w blenderze - więc wszystko jest lepsze do zmielenia. Jeśli go nie ma-Możesz przez maszynę do mięsa, ale pamiętaj - będą duże kawałki. Włóż wszystkie przygotowane produkty do blendera i posiekaj, aż będą gładkie.
Krok 7:
Wlej nasze & quot; ciasto & quot; do miski, sól i pieprz do smaku. Dodaj semolinę i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20 minut, aby semolina dobrze spuchła. Niektórzy dodają mąkę - jakoś mi się to nie podoba...Ale każdy ma swoje preferencje. I więcej o sodzie-nie dodaję sody. Uwielbiam, aby naleśniki były delikatne i miękkie. Sprawdzona ilość składników jest najlepszą opcją. Ciasto nie jest zbyt gęste,ale tak bardzo nam się podoba-cienkie, delikatne placki.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i rozłóż łyżką. Naleśniki są szybko smażone. Jak zobaczysz, że krawędzie chwyciły się i zmieniły kolor - ostrożnie odwróć.
Krok 9:
I smaż po drugiej stronie, aż się ugotuje.
Krok 10:
Oto takie cudowne i pachnące naleśniki z wątróbki drobiowej.
Krok 11:
Nakryj stół i wzywaj wszystkich na obiad! Świeże warzywa doskonale nadają się do naleśników z wątroby. Jako sos biorę niesłodzony jogurt, który mieszam z suszonymi ziołami-bardzo aromatyczny i świeży! Gotuj dla zdrowia i smacznego!
smażone placki z wątróbki drobiowej trudno nazwać bardzo dietetycznymi, ale nadal są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych! Wybierz sosy według własnego gustu-keczup, śmietana, majonez. W naszej rodzinie od dawna zakorzenił się taki sos-niesłodzony jogurt zmieszany z suszonymi ziołami-smaczny i świeży!
gotuj dla zdrowia!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g