skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatne serniki z twarogu? Twaróg może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale z tłustego twarogu będzie smaczniejszy. Zetrzyj twaróg widelcem, aby nie było grudek, dodaj cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej, sól, wanilinę (na czubku noża) lub cukier waniliowy (około 1 łyżki), wymieszaj. Dodaj 3-4 łyżki. l przesiana mąka, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. I możesz natychmiast wymieszać wszystkie składniki, jak chcesz.
Krok 2:
Ciasto powinno dobrze utrzymywać swój kształt i być bardzo miękkie i delikatne. Jeśli twaróg, którego używasz, jest bardziej wilgotny i tłusty, dodaj więcej mąki. I odwrotnie, im jest bardziej suchy, tym mniej mąki potrzebujesz, ale powinieneś dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka.
Krok 3:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj kiełbasę i pokrój ją na równe koła o średnicy około 2-3 cm, każdy kawałek zwiń z obu stron w mące, lekko spłaszcz, przycinając kształt. Lub uformuj serniki mokrymi rękami, a następnie zwiń je w mąkę.
Krok 4:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej. Ułóż serniki. Wcześniej strząśnij z nich nadmiar mąki, aby się nie paliła i nie zepsuła wyglądu. Smaż je z obu stron, aż się zarumienią. Zmniejsz ogrzewanie do minimum i doprowadź serniki pod pokrywką do miękkości (około 1-2 minut). Podawaj serniki na ciepło ze śmietaną lub innym ulubionym sosem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g