filet z mintaja w cieście na patelni

Szybkie i smaczne przygotowanie fileta z mintaja w cieście. Bardzo często ryba jest gotowana w cieście. Ze względu na fakturę ciasta mintaj w środku okazuje się soczysty. A plusem jest szybkość gotowania ryb.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
164 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z mintaja w cieście na patelni? Przygotuj wskazane składniki. Aby ugotować rybę w cieście, lepiej natychmiast wziąć filet. Jeśli ryba nie jest mielona, możesz ją pokroić samodzielnie. Z przypraw biorę czarny mielony pieprz, możesz wziąć inne przyprawy. Jaja C0. Olej roślinny do smażenia. Przygotuj głębokie naczynie do ciasta i patelnię do smażenia ryb.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z mintaja jest zwykle sprzedawany szybko mrożony. Aby go przygotować, należy go najpierw rozmrozić. Całkowicie rozmrożony filet opłucz, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Pokrój rybę na wygodne porcje-rozmiar według własnego wyboru, ale nie powinieneś robić ich zbyt dużych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz jajka. W głębokim naczyniu rozbij surowe jajka, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj widelcem lub trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto na ciasto powinno być podobne do gęstej śmietany, więc aby uzyskać pożądaną gęstość, dodaj mąkę do ciasta w częściach, może być tak, że potrzebujesz więcej lub mniej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Widelcem weź kawałki przygotowanej ryby, zanurz w cieście, aby całkowicie pokrył rybę ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i połóż na niej rybę w cieście. Smaż mintaja na średnim ogniu bez przykrycia. Najpierw usmaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż gotową rybę na talerzu z ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć resztki oleju. Usmaż w ten sposób całą rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ryby można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło. Jako dodatek do mintaja w cieście możesz zaoferować tłuczone ziemniaki, ryż, sałatki ze świeżych warzyw.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli prawidłowo rozmrozisz mintaja i usmażysz go w cieście, możesz ugotować bardzo zdrową, soczystą rybę na pyszny rodzinny obiad.
aby przygotować ciasto na ciasto, możesz użyć nie tylko przepisu, który zaproponowałem, ale także przygotować ciasto według własnego, znanego i sprawdzonego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy