skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z mintaja w cieście na patelni? Przygotuj wskazane składniki. Aby ugotować rybę w cieście, lepiej natychmiast wziąć filet. Jeśli ryba nie jest mielona, możesz ją pokroić samodzielnie. Z przypraw biorę czarny mielony pieprz, możesz wziąć inne przyprawy. Jaja C0. Olej roślinny do smażenia. Przygotuj głębokie naczynie do ciasta i patelnię do smażenia ryb.
Krok 2:
Filet z mintaja jest zwykle sprzedawany szybko mrożony. Aby go przygotować, należy go najpierw rozmrozić. Całkowicie rozmrożony filet opłucz, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Pokrój rybę na wygodne porcje-rozmiar według własnego wyboru, ale nie powinieneś robić ich zbyt dużych.
Krok 3:
Umyj i osusz jajka. W głębokim naczyniu rozbij surowe jajka, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto na ciasto powinno być podobne do gęstej śmietany, więc aby uzyskać pożądaną gęstość, dodaj mąkę do ciasta w częściach, może być tak, że potrzebujesz więcej lub mniej mąki.
Krok 5:
Widelcem weź kawałki przygotowanej ryby, zanurz w cieście, aby całkowicie pokrył rybę ze wszystkich stron.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i połóż na niej rybę w cieście. Smaż mintaja na średnim ogniu bez przykrycia. Najpierw usmaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż gotową rybę na talerzu z ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć resztki oleju. Usmaż w ten sposób całą rybę.
Krok 7:
Gotowe ryby można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło. Jako dodatek do mintaja w cieście możesz zaoferować tłuczone ziemniaki, ryż, sałatki ze świeżych warzyw.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli prawidłowo rozmrozisz mintaja i usmażysz go w cieście, możesz ugotować bardzo zdrową, soczystą rybę na pyszny rodzinny obiad.
aby przygotować ciasto na ciasto, możesz użyć nie tylko przepisu, który zaproponowałem, ale także przygotować ciasto według własnego, znanego i sprawdzonego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g