skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątrobę wołową w sosie śmietanowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ważne jest, aby wybrać świeżą i wysokiej jakości wątrobę. Wątroba powinna być brązowa lub ciemnoczerwona, z lekkim słodkawym zapachem. Owijająca go folia powinna być równa i gładka bez uszkodzeń. Mleko można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu nie większej niż 15%. Ze śmietaną bardziej lubię smak wątroby.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wątrobę, usuń z niej folię i, jeśli to konieczne, usuń duże kanały i pokrój w kostkę o boku 1,5-2 cm. Im większy, tym więcej czasu zajmie i odwrotnie. Sól, pieprz i wymieszaj kawałki wątroby.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Dodaj liść laurowy i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 4:
Zwiń wątrobę w mące. Zostaw około łyżeczki mąki, przyda się później (Krok 7). Aby ręce pozostały czyste, a wątroba równomiernie pokryta mąką, możesz użyć torby. Wlej do niego mąkę, przenieś tam wątrobę, przekręć otwartą część torby i potrząśnij nią kilka razy.
Krok 5:
Gdy cebula zacznie lekko się złocić, zwiększ trochę ciepło i dodaj kawałki wątroby.
Krok 6:
Smaż wątrobę z obu stron,aż będzie lekka. Wszystko zajęło mi około 10 minut. Usuń liść laurowy i wyrzuć go.
Krok 7:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, mleko i trochę mąki w głębokiej misce, aż będzie gładka.
Krok 8:
Zmniejsz ogień i dodaj sos śmietanowy. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na naczyniu.
Krok 9:
W razie potrzeby doprowadź do wrzenia - trochę soli. Następnie przykryj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut.
wątroba to magazyn składników odżywczych! Nie daj się jednak ponieść emocjom, nadmierne spożycie może zaszkodzić ciału.
wątróbka wołowa w sosie śmietanowym dobrze komponuje się z warzywami, puree ziemniaczanym i ryżem.
jeśli nie jesz cebuli, możesz gotować bez niej. Wystarczy natychmiast usmażyć wątrobę, okaże się również smaczna.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g