wątróbka wołowa w sosie śmietanowym

pyszne, soczyste i miękkie, z sosem, na patelni! Wątroba wołowa w sosie śmietanowym jest bardzo delikatna i jest po prostu przygotowana! Zgodnie z tym przepisem możesz również ugotować wieprzowinę. Sos śmietanowy łagodzi charakterystyczny jasny smak tego przysmaku.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 26 % 7 g
144 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę wołową w sosie śmietanowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ważne jest, aby wybrać świeżą i wysokiej jakości wątrobę. Wątroba powinna być brązowa lub ciemnoczerwona, z lekkim słodkawym zapachem. Owijająca go folia powinna być równa i gładka bez uszkodzeń. Mleko można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu nie większej niż 15%. Ze śmietaną bardziej lubię smak wątroby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wątrobę, usuń z niej folię i, jeśli to konieczne, usuń duże kanały i pokrój w kostkę o boku 1,5-2 cm. Im większy, tym więcej czasu zajmie i odwrotnie. Sól, pieprz i wymieszaj kawałki wątroby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Dodaj liść laurowy i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń wątrobę w mące. Zostaw około łyżeczki mąki, przyda się później (Krok 7). Aby ręce pozostały czyste, a wątroba równomiernie pokryta mąką, możesz użyć torby. Wlej do niego mąkę, przenieś tam wątrobę, przekręć otwartą część torby i potrząśnij nią kilka razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cebula zacznie lekko się złocić, zwiększ trochę ciepło i dodaj kawałki wątroby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż wątrobę z obu stron,aż będzie lekka. Wszystko zajęło mi około 10 minut. Usuń liść laurowy i wyrzuć go.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, mleko i trochę mąki w głębokiej misce, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz ogień i dodaj sos śmietanowy. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na naczyniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby doprowadź do wrzenia - trochę soli. Następnie przykryj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut.

wątroba to magazyn składników odżywczych! Nie daj się jednak ponieść emocjom, nadmierne spożycie może zaszkodzić ciału.

wątróbka wołowa w sosie śmietanowym dobrze komponuje się z warzywami, puree ziemniaczanym i ryżem.

jeśli nie jesz cebuli, możesz gotować bez niej. Wystarczy natychmiast usmażyć wątrobę, okaże się również smaczna.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy