Szybkie ciasto mikrofalowe w 5 minut jabłkowe

bardzo smaczna i aromatyczna szarlotka! Tak szybko nie mogłem jeszcze upiec ciast! Tylko pięć minut-i możesz zafundować sobie pyszne wypieki, które praktycznie nie różnią się od ciasta gotowanego w piekarniku.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 87 % 39 g
184 kcal
IG: 10 / 3 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto w kuchence mikrofalowej? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij jajka, dodaj małą szczyptę soli i cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze ubij trzepaczką lub mikserem. W razie potrzeby można również dodać cynamon i cukier waniliowy. Gotuję bez cynamonu, nie przepadam za nim, ale jestem pewien, że będzie też pyszny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i przesiej. Dodaj przesianą mąkę do masy jajecznej, rób to stopniowo, dobrze mieszając trzepaczką, aby nie pozostały grudki. Nie skupiaj się na ilości mąki określonej w przepisie (może to zająć trochę więcej lub trochę mniej), ale na pożądanej konsystencji ciasta - powinno się okazać, że jest to śmietana o średniej gęstości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jabłka w kliny. Wskazane jest cięcie skórki, ale wszystko zależy od twojego pragnienia i sztywności skóry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę nadającą się do kuchenki mikrofalowej dobrze posmaruj masłem. Na dole losowo ułóż plasterki jabłka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij jabłka ciastem. Umieścić w kuchence mikrofalowej. Ustaw moc na 800 watów. Włącz na 5 minut. Jeśli szarlotka jest wilgotna-dodaj maksymalnie 1 minutę. Nie warto dłużej - będzie smakować gumowo. Jeśli wydaje ci się, że jest trochę wilgotny - nie martw się, dotrze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie przenieś ciasto na talerz i poczęstuj się)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto ciasto w przekroju. Jest luźny i absolutnie gotowy! Przygotuj herbatę i zadzwoń do krewnych, aby cieszyć się pysznym i szybkim deserem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kiedy chcesz czegoś słodkiego, ugotuj to ciasto w kuchence mikrofalowej-5 minut, a Ty i twoja rodzina będziecie cieszyć się pysznym ciastem na herbatę. Możesz wziąć dowolne owoce - mam jabłka. Gotowanie jest łatwe. Jeśli nie ma dużej formy do kuchenki mikrofalowej, Podziel to ciasto na dwie formy lub zmniejsz produkty o połowę. Ta objętość ciasta powinna wynosić co najmniej 2,5 litra dla formy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy