skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na paszteciki. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i cukier, poluzuj, aby jajko kurze się rozeszło, a cukier i sól się rozpuściły.
Krok 2:
Wlej kefir (lepiej go trochę podgrzać, aby zawarte w nim bakterie mleczne stały się bardziej aktywne). Kefir należy stosować do takich wypieków tłustych i niezbyt świeżych, im dłużej stoi, tym więcej powstaje w nim kwasu mlekowego, który z kolei lepiej gasi sodę, a zatem tym bardziej puszyste będą ciasta z takiego ciasta. Ale oczywiście bardzo stary i zepsuty produkt nie może być używany do jedzenia nawet w tej formie.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Wlej olej roślinny. Konieczne jest, aby ciasto było elastyczne i nie pękało podczas formowania ciast.
Krok 4:
Dodaj część przesianej mąki pszennej. I dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw mieszaninę na 10 minut, aby nastąpiła reakcja alkaliczna. To jest główny sekret robienia ciasta powietrznego bez użycia drożdży. Sodę należy dodać, gdy część mąki zostanie już wprowadzona do ciasta, wówczas reakcja alkaliczna z kefirem przejdzie bezpośrednio do mąki, podnosząc ciasto.
Krok 5:
Wprowadzamy resztki przesianej mąki pszennej i zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i pozostawiamy na stole na pół godziny.
Krok 6:
W międzyczasie zrobimy nadzienie do pasztecików. Do takiego ciasta odpowiednie są zarówno słodkie, jak i nie słodkie nadzienie. Pyszne ciasta uzyskuje się z nadzieniem z kapusty. Obieramy białą kapustę z górnych liści, wycinamy łodygę, drobno siekamy kapustę, można ją posiekać blenderem.
Krok 7:
Wbij jajko kurze do miski z kapustą i dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany, sól do smaku. Mieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Podziel ciasto na 10 równych kawałków, zwiń je w małe ciasta.
Krok 9:
Na środku każdego ciasta kładziemy nadzienie, mocujemy krawędzie.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć placki na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą rumiane z obu stron. Podawaj ciasta na stole z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g