skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Oczywiście im wyższy procent tłuszczu mleka, tym bardziej miękkie będzie ciasto. Dodaj cukier, sól, sodę, wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 2:
Lepiej przesiać mąkę pszenną dwa razy, aby lepiej nasycić ją tlenem, wtedy produkty z takiego ciasta będą bardziej miękkie i przewiewne. Wlej mąkę w małych porcjach do miski z płynem i zagniataj ciasto łyżką.
Krok 3:
Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt strome, ale jednocześnie nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 4:
Możesz natychmiast przejść do formowania pasztecików. Do nadzienia użyłam domowego dżemu jabłkowego z jabłek ogrodowych. Do takich ciast można użyć dowolnego nadzienia, a nie tylko słodkiego: mięsa, grzybów, ziemniaków lub kapusty, będzie pyszne z dżemem, dżemem lub świeżymi owocami i jagodami.
Krok 5:
Ciasto dzielimy na małe i identyczne kawałki, ilość zależy od pożądanej wielkości gotowych ciast. Mam 12 sztuk.
Krok 6:
Zwijamy każdy kawałek w kulkę, robimy go płaską dłonią i zwijamy wałkiem do niezbyt cienkiego ciasta.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Mocujemy krawędzie ciasta, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia, formujemy placki, obracamy je szwem w dół.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż puste placki na rozgrzanym oleju. Smażyć każdą partię pasztecików na średnim ogniu, przez 5-7 minut z każdej strony, na złoty kolor.
Krok 9:
Aby nadzienie, zwłaszcza jeśli jest to surowe mięso, było dobrze usmażone, po obróceniu placków lepiej przykryć patelnię pokrywką i kontynuować smażenie pod pokrywką. Usuwamy placki z patelni, układamy je na ręczniku papierowym, aby uzyskać nadmiar oleju ze szkła, a następnie przenosimy na talerz do podania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g