placki z ciasta bez drożdży na patelni

łatwe i szybkie w przygotowaniu, pyszne smażone placki! Ciasto gotowane na mleku bez drożdży okazuje się równie bujne, miękkie, a ciasta z niego – z chrupiącą skórką i delikatnym miękiszem. Możesz użyć dowolnego nadzienia do takich ciast: słodkiego, mięsnego, ziemniaczanego, kapusty i innych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 81 % 48 g
254 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Oczywiście im wyższy procent tłuszczu mleka, tym bardziej miękkie będzie ciasto. Dodaj cukier, sól, sodę, wlej olej roślinny, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej przesiać mąkę pszenną dwa razy, aby lepiej nasycić ją tlenem, wtedy produkty z takiego ciasta będą bardziej miękkie i przewiewne. Wlej mąkę w małych porcjach do miski z płynem i zagniataj ciasto łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt strome, ale jednocześnie nie powinno przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Możesz natychmiast przejść do formowania pasztecików. Do nadzienia użyłam domowego dżemu jabłkowego z jabłek ogrodowych. Do takich ciast można użyć dowolnego nadzienia, a nie tylko słodkiego: mięsa, grzybów, ziemniaków lub kapusty, będzie pyszne z dżemem, dżemem lub świeżymi owocami i jagodami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto dzielimy na małe i identyczne kawałki, ilość zależy od pożądanej wielkości gotowych ciast. Mam 12 sztuk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwijamy każdy kawałek w kulkę, robimy go płaską dłonią i zwijamy wałkiem do niezbyt cienkiego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Mocujemy krawędzie ciasta, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia, formujemy placki, obracamy je szwem w dół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż puste placki na rozgrzanym oleju. Smażyć każdą partię pasztecików na średnim ogniu, przez 5-7 minut z każdej strony, na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby nadzienie, zwłaszcza jeśli jest to surowe mięso, było dobrze usmażone, po obróceniu placków lepiej przykryć patelnię pokrywką i kontynuować smażenie pod pokrywką. Usuwamy placki z patelni, układamy je na ręczniku papierowym, aby uzyskać nadmiar oleju ze szkła, a następnie przenosimy na talerz do podania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy