domowa kiełbasa w piekarniku

naturalna kiełbasa domowa jest najsmaczniejsza i najsmaczniejsza! Od dawna chciałem go ugotować własnymi rękami, a teraz zdecydowałem. Udało mi się, wynik był zadowolony! Przygotowywała się do przybycia gości, więc nie robiła zdjęć w przekroju. Wszyscy byli odważni i bardzo zadowoleni!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 60 % 24 g
węglowodany 3 % 1 g
288 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić domową kiełbasę. Nie twierdzę, że to proste, ale wynik jest wart czasu. Bierzemy produkty zgodnie z listą i przede wszystkim gotujemy wnętrzności. Dokładnie spłukujemy je od zewnątrz i od wewnątrz, wykręcamy i oczyszczamy ze śluzu. Jeśli masz szczęście, a wnętrzności masz gotowe do użycia, pomyśl, że zaoszczędziłeś dużo czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie mięsa mielonego na naszą przyszłą kiełbasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrobiłam grubsze mięso mielone, ale to kwestia gustu. Możesz wziąć więcej wołowiny - nie będzie tak tłusta. Główny miałem wieprzowinę. Nie mam maszynki do mięsa, więc szlifowałem blenderem. Najważniejsze, aby nie przesadzić, aby uzyskać mięso w kawałkach(to ważne !).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mielona wieprzowina, wołowina i smalec, a także cebula i czosnek. Główne składniki dokładnie wymieszać. Dodaj sól, świeżo zmielony czarny i ziele angielskie, mieloną cebulę, czosnek i kminek (posiekany nożem), kolendrę, tymianek, berberys namoczony we wrzącej wodzie (posiekany nożem), a na koniec koniak. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadziewamy kiełbasę. Jak już zrozumiałeś, nie mam maszynki do mięsa, którą wypcham ręcznie. Aby to zrobić, weź półtoralitrową plastikową butelkę. Odetnij od niego szyję lejkiem - wzdłuż górnej krawędzi etykiety. Tym lejkiem wypchamy kiełbasę. Palce łatwo czołgają się przez szyję, więc wygodnie jest wypchać kiełbasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy jelito na szyi, mocujemy je na boku, nie trzeba go nawet wiązać, wystarczy przytrzymać ręką. Pokroiłem wnętrzności na odcinki o długości jednego metra. Jeden segment to dwie kiełbasy & quot; podkowy & quot;.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy zaczniesz napełniać kiełbasę, upewnij się, że pod lejkiem nie gromadzi się dużo mięsa, w przeciwnym razie jelito pęknie. Przeprowadź nadziewane mięso dalej przez jelito. Najlepiej uformować kiełbasę w następujący sposób: wszystkie mięso jest wypędzane z butelki, do krawędzi bez sięgania 6-7 cm, nie trzeba wiązać przeciwległego końca, ponieważ wydostanie się z niego nadmiar powietrza. Jeśli nadal zawiązujesz koniec, wypuść powietrze przez nakłucia w kiełbasie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiązujemy luźne końce jelit, gdy wszystkie są wypchane. Odbywa się to za pomocą nici zwilżonej wodą. Zostawiłem kiełbasę wiszącą w temperaturze pokojowej na kilka godzin i zawiesiłem ją w lodówce na noc. Następnego dnia ją ugotowałam. Lekko usmażony na patelni z obu stron, a następnie doprowadzony do gotowości w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 20-25 minut.

jak widać, gotowanie domowej kiełbasy nie należy do prostych, ale jaki jest wynik! Co najlepsze, jeśli masz już przygotowane jelita i maszynkę do mięsa pod ręką, dzięki czemu poradzisz sobie z przepisem jeszcze szybciej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy