skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby według tego przepisu można gotować z dowolnej rodziny łososia, mam pstrąga. Przeważnie lepiej oczywiście schłodzone ryby niż mrożone-zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Weź kawałek średniej grubości, aby miał czas na usmażenie, ale także nie wyschł. Możesz również użyć steku z pstrąga. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, a czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 2:
Kawałek ryby dobrze spłucz, usuń folie. Mam filety z pstrąga na skórze, więc dokładnie usunąłem kości. Jeśli usmażysz stek, kości nie można usunąć.
Krok 3:
Dodaj sól do oleju roślinnego. Ponownie zauważam, że lepiej jest używać grubej soli morskiej do gotowania ryb.
Krok 4:
Dodaj posiekany czosnek lub czosnek w proszku. Przepuszczam goździk przez prasę, ale można go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W tym momencie możesz również dodać inne ulubione przyprawy i przyprawy do oleju do marynowania. Idealny jest tutaj suszony koperek, oregano, ziele angielskie. Moim zdaniem ryby szlachetnych ras nie potrzebują dodatkowych aromatów - i tak są pyszne!
Krok 5:
Napełnij rybę powstałą marynatą i przykryj folią lub pokrywką.
Krok 6:
Pozostaw na około 30 minut do 12 godzin. Następnie usuń kawałki posiekanego czosnku z ryby papierową serwetką - w przeciwnym razie spali się podczas smażenia.
Krok 7:
Rozgrzej węgle, jeśli masz grill węglowy. Mogą to być gotowe węgle lub rozpal drewno opałowe i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w rozgrzane do czerwoności węgle. Połóż rybę na ruszcie grillowym i smaż, obracając ją wystarczająco często, aby ryba się nie przypaliła. Należy pamiętać, że pstrąg jest tłusty, a olej rybny kapiący podczas pieczenia może spowodować pożar węgli. Całkowity czas smażenia wynosi około 20 minut.
Krok 8:
Podawaj taką rybę od razu, gdy jest gorąca i aromatyczna. Taka ryba nie potrzebuje dekoracji. Możesz podać go ze świeżymi sezonowymi warzywami lub sałatką warzywną. Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g