pstrąg na grillu na ruszcie

delikatny i soczysty pstrąg gotowany na ruszcie na grillu! Delikatny i soczysty pstrąg z grilla to marzenie każdego smakosza. Przepis nie wymaga długiego marynowania, a sama marynata jest przygotowywana z najtańszych produktów, które są w każdym domu.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
165 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby według tego przepisu można gotować z dowolnej rodziny łososia, mam pstrąga. Przeważnie lepiej oczywiście schłodzone ryby niż mrożone-zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Weź kawałek średniej grubości, aby miał czas na usmażenie, ale także nie wyschł. Możesz również użyć steku z pstrąga. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, a czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kawałek ryby dobrze spłucz, usuń folie. Mam filety z pstrąga na skórze, więc dokładnie usunąłem kości. Jeśli usmażysz stek, kości nie można usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do oleju roślinnego. Ponownie zauważam, że lepiej jest używać grubej soli morskiej do gotowania ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany czosnek lub czosnek w proszku. Przepuszczam goździk przez prasę, ale można go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W tym momencie możesz również dodać inne ulubione przyprawy i przyprawy do oleju do marynowania. Idealny jest tutaj suszony koperek, oregano, ziele angielskie. Moim zdaniem ryby szlachetnych ras nie potrzebują dodatkowych aromatów - i tak są pyszne!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij rybę powstałą marynatą i przykryj folią lub pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw na około 30 minut do 12 godzin. Następnie usuń kawałki posiekanego czosnku z ryby papierową serwetką - w przeciwnym razie spali się podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej węgle, jeśli masz grill węglowy. Mogą to być gotowe węgle lub rozpal drewno opałowe i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w rozgrzane do czerwoności węgle. Połóż rybę na ruszcie grillowym i smaż, obracając ją wystarczająco często, aby ryba się nie przypaliła. Należy pamiętać, że pstrąg jest tłusty, a olej rybny kapiący podczas pieczenia może spowodować pożar węgli. Całkowity czas smażenia wynosi około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj taką rybę od razu, gdy jest gorąca i aromatyczna. Taka ryba nie potrzebuje dekoracji. Możesz podać go ze świeżymi sezonowymi warzywami lub sałatką warzywną. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy