tortille nadziewane na patelni

proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne tortille! Masz kefir, którego nie chcesz już jeść w swojej naturalnej formie?! Nie denerwuj się. Wspaniałe wypieki można przygotować z takiego produktu. Na przykład tortille z dowolnym nadzieniem do smaku. Takie ciasta doskonale uzupełnią posiłek w porze lunchu lub kolacji zamiast chleba lub będą stanowić smaczne, pachnące i satysfakcjonujące wypieki na herbatę z rodziną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 58 % 31 g
257 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na tortille. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Zrobimy ciasto przaśne, bez drożdży, na kefirze. Wlej ciepły kefir do miski, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, odstawiając na kilka sekund lub po prostu wyjąć z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze, wlej kilka łyżek oleju roślinnego, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Następnie ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owijamy go folią spożywczą i odpoczywamy na stole przez około 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Tortille ze świeżymi ziołami i twardym serem są bardzo smaczne. Koperek, pietruszka, szczypiorek, bazylia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i drobno posiekać nożem. Włóż do miski. Twardy ser zetrzeć na tarce i wysłać do miski z ziołami. Dodaj łyżkę śmietany, sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na kilka kawałków, w zależności od wielkości patelni i pożądanej liczby tortilli. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść nadzienie na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przymocuj krawędzie ciasta, aby zrobić torbę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie zwiń wałek do ciasta, aby uzyskać cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Smaż każdą tortillę przez 5-7 minut na średnim ogniu z każdej strony, aż się zarumieni. Aby ciasto było dobrze upieczone w środku, patelnię można przykryć pokrywką i przytrzymać przez kilka minut nad ogniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewane tortille są gotowe. Podajemy je na gorąco do stołu, z herbatą lub kawą lub ze świeżymi warzywami i ziołami, do zupy lub innego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy