skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na tortille. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Zrobimy ciasto przaśne, bez drożdży, na kefirze. Wlej ciepły kefir do miski, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, odstawiając na kilka sekund lub po prostu wyjąć z lodówki.
Krok 2:
Wbij jajko kurze, wlej kilka łyżek oleju roślinnego, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Następnie ciasto rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.
Krok 4:
Owijamy go folią spożywczą i odpoczywamy na stole przez około 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Tortille ze świeżymi ziołami i twardym serem są bardzo smaczne. Koperek, pietruszka, szczypiorek, bazylia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i drobno posiekać nożem. Włóż do miski. Twardy ser zetrzeć na tarce i wysłać do miski z ziołami. Dodaj łyżkę śmietany, sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na kilka kawałków, w zależności od wielkości patelni i pożądanej liczby tortilli. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto.
Krok 7:
Umieść nadzienie na środku.
Krok 8:
Przymocuj krawędzie ciasta, aby zrobić torbę.
Krok 9:
Ponownie zwiń wałek do ciasta, aby uzyskać cienkie ciasto.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Smaż każdą tortillę przez 5-7 minut na średnim ogniu z każdej strony, aż się zarumieni. Aby ciasto było dobrze upieczone w środku, patelnię można przykryć pokrywką i przytrzymać przez kilka minut nad ogniem.
Krok 11:
Nadziewane tortille są gotowe. Podajemy je na gorąco do stołu, z herbatą lub kawą lub ze świeżymi warzywami i ziołami, do zupy lub innego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g