kurczak tytoniowy na patelni pod prasą klasyczny

pyszne, z apetyczną skórką, na obiad dla całej rodziny! Kurczak tytoniowy na patelni to klasyczny gruziński przepis. Szczególną cechą tego dania jest spłaszczenie tuszy kurczaka podczas smażenia. Ugotowany pod uciskiem kurczak bardzo dobrze się smaży i ma cudowną skórkę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka tytoniowego na patelni pod prasą? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć kurczaka bardzo małego, gram 800-1000, będzie lepiej usmażony. Z przypraw wziąłem zmielony czerwony i czarny pieprz, ale możesz dodać inne, które lubisz z kurczakiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kurczaka zimną bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć kurczaka na tył i pokrój na środku klatki piersiowej, nie dotykając pleców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć kurczaka na brzuch i dobrze otwórz. Przykryj folią spożywczą. Weź młotek do bicia mięsa i dobrze uderz we wszystkie kości i stawy, aby nadać kurczakowi płaski wygląd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiażdż czosnek przez wyciskacz do czosnku, nie mam go, zetrę go na drobnej tarce, możesz po prostu drobno posiekać. Wymieszaj czosnek, sól i przyprawy w jednorodną papkę, możesz dodać trochę oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw dobrze posmaruj kurczaka powstałą mieszanką z tyłu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie od wewnątrz. Pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej pół godziny. Lepiej, jeśli masz trzy godziny w rezerwie,ale możesz to zrobić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze rozgrzej patelnię, mam żeliwną patelnię grillową, ale może być taka, która dobrze się piecze i pasuje. Posmaruj go olejem i ułóż kurczaka. Połóż coś płaskiego na wierzchu: talerz, pokrywkę, deskę, patelnię, jak moja. I dostarcz ładunek. Może to być wszystko ciężkie: ciężki słoik, cegła, rondel z wodą, w dzieciństwie mama robiła ręczną maszynkę do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz przez około dwadzieścia minut, aż zacznie się rumienić, a następnie odwróć kurczaka na drugą stronę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I ponownie wykonaj konstrukcję z samolotu i ładunku. Smażyć do miękkości, około pół godziny.

usmażyłem dość dużą tuszę, zajęło to dwadzieścia pięć minut z każdej strony. Na koniec, dla spokoju, trzymałem go pod przykryciem przez około pięć minut, aby pierś była dokładnie usmażona. Możesz również wstawić do piekarnika na pięć minut. Dlatego najlepiej jest wziąć bardzo małe kurczaki do przygotowania tego dania, będą miały czas na gotowanie podczas smażenia.
kurczaka najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i ziołami, ale dobrze sprawdzają się również ziemniaki jako dodatek.
możesz zrobić sos do kurczaka: śmietanę, jogurt lub pomidor.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy