skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos mięsny? Przygotuj jedzenie. Umyj wołowinę, uwolnij ją od filmów i żył, jeśli są dostępne. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż mięso. Ogień jest silny. Wyzwanie polega na dokładnym upieczeniu kawałków wołowiny, aby uszczelnić sok mięsny w każdym z nich. Mięso w gotowym sosie będzie wtedy miękkie. Smaż mięso przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie przykrywaj pokrywką.
Krok 2:
Wlej wrzącą wodę do szklanki. W szklance z wrzącą wodą dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj, aż będzie gładki. Otrzymasz prawdziwy sok pomidorowy, tylko bardzo gorący!
Krok 3:
Wlej sok pomidorowy na patelnię. Uważaj, aby nie poparzyć rąk parą. Wymieszaj naczynie. Zamiast wstępnie rozpuścić koncentrat pomidorowy w wodzie, możesz natychmiast dodać go do patelni, a następnie zalać wszystko wrzącą wodą. To zależy od Ciebie. Znaczenie jest takie samo.
Krok 4:
Obierz cebulę. Umyj i obierz marchewki. Pokrój cebulę w półpierścienie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebula i marchewka powinny być obfite, ponieważ w rzeczywistości są one ważną częścią gotowego sosu.
Krok 5:
Dodaj warzywa na patelnię i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Dusić SOS pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut / 1 godzinę. Ważne jest, aby cebula i marchewka praktycznie się rozpuściły, tworząc w ten sposób bazę pod SOS. Okresowo musisz mieszać naczynie i monitorować objętość płynu. W razie potrzeby dodaj więcej wrzącej wody. 10 minut przed gotowaniem posolić naczynie i dodać słodki groszek. Podawaj sos mięsny na gorąco.
zwróć uwagę, że na etapie dodawania koncentratu pomidorowego możesz również dodać śmietanę. Sos będzie miał bardziej kremowy, łagodny smak. Podoba mi się ta opcja, więc gotowałem dwa rodzaje, ze śmietaną i bez. Możesz także usunąć lub zostawić marchewki, dodać pomidory, paprykę, zioła, liście laurowe i tak dalej.
aromatyczny i pikantny, bogaty i bardzo apetyczny, ten sos będzie idealny jako dodatek do gotowanego makaronu, na przykład.
sos można podawać osobno (bez mięsa), pozostawiając wołowinę do podania jako samodzielne danie. Ale bliżej mi jest opcja serwowania z mięsem. Zwłaszcza, że mięso z długiego duszenia staje się niezwykle delikatne i miękkie i po prostu rozpływa się w ustach.
chcę uspokoić przeciwników i niekochanych cebuli. Po prostu nie czuje się w gotowym naczyniu! A jeśli zmielisz go jeszcze bardziej, na ogół stanie się nie do odróżnienia w gotowym sosie.
prawdziwie przytulne, solidne i domowe obfite danie-wszechstronne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g