skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z kwaśnym mlekiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź jogurt o zawartości tłuszczu od 2,5 do 4%. Mam 3,2% ale pamiętaj, że w zależności od zawartości tłuszczu zsiadłego mleka mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zsiadłe mleko i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce połącz jajko, cukier i sól i dobrze ubij trzepaczką, aż będzie gładka i puszysta. Oprócz zwykłego cukru możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę. cukier waniliowy lub wanilina na czubku noża.
Krok 3:
Wlać zsiadłe mleko w temperaturze pokojowej i mieszać masę do uzyskania gładkości.
Krok 4:
Przesiej mąkę i włóż Części do ciasta. Jeśli gotujesz takie naleśniki po raz pierwszy, nie rzucaj całej mąki na raz, aby skorygować konsystencję ciasta na czas. Dokładna ilość mąki zależy od wilgotności i zawartości tłuszczu wybranego zsiadłego mleka, wielkości jajka, jakości samej mąki.
Krok 5:
Masa powinna być lepka, ale płynna i jednorodna. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, dodaj więcej mąki, jeśli przeciwnie, lepkie i nie płynne, wlej trochę więcej zsiadłego mleka.
Krok 6:
Wlej sodę do ciasta i szybko wymieszaj.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w cieple na 25-30 minut. W tym czasie nie dotykaj ciasta, nie wstrząsaj ani nie mieszaj.
Krok 8:
W końcu ciasto lekko wzrośnie, stanie się puszyste, pojawią się bąbelki. Nie trzeba już mieszać ciasta.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Zbierz ciasto łyżką z krawędzi miski i wlej na patelnię, tworząc małe placki.
Krok 10:
Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Gotowe puszyste naleśniki na kwaśnym mleku przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g