naleśniki na kwaśnym mleku są bujne

najsmaczniejsze, chrupiące i miękkie w środku! Bujne naleśniki można przygotować na bazie prawie wszystkich znanych produktów mlecznych: mleka, kefiru, sfermentowanego mleka, a także zsiadłego mleka. Co więcej, w smaku okazują się tak delikatne jak mleko - bez lekkiej kwaskowatości związanej z naleśnikami kefirowymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 71 % 27 g
173 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z kwaśnym mlekiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź jogurt o zawartości tłuszczu od 2,5 do 4%. Mam 3,2% ale pamiętaj, że w zależności od zawartości tłuszczu zsiadłego mleka mąka może potrzebować mniej lub więcej. Zsiadłe mleko i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajko, cukier i sól i dobrze ubij trzepaczką, aż będzie gładka i puszysta. Oprócz zwykłego cukru możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę. cukier waniliowy lub wanilina na czubku noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać zsiadłe mleko w temperaturze pokojowej i mieszać masę do uzyskania gładkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i włóż Części do ciasta. Jeśli gotujesz takie naleśniki po raz pierwszy, nie rzucaj całej mąki na raz, aby skorygować konsystencję ciasta na czas. Dokładna ilość mąki zależy od wilgotności i zawartości tłuszczu wybranego zsiadłego mleka, wielkości jajka, jakości samej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masa powinna być lepka, ale płynna i jednorodna. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, dodaj więcej mąki, jeśli przeciwnie, lepkie i nie płynne, wlej trochę więcej zsiadłego mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sodę do ciasta i szybko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w cieple na 25-30 minut. W tym czasie nie dotykaj ciasta, nie wstrząsaj ani nie mieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W końcu ciasto lekko wzrośnie, stanie się puszyste, pojawią się bąbelki. Nie trzeba już mieszać ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Zbierz ciasto łyżką z krawędzi miski i wlej na patelnię, tworząc małe placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe puszyste naleśniki na kwaśnym mleku przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy