skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował miąższu wieprzowego (szyjka, polędwica), 3-4 bulw ziemniaka, małej marchewki, przefiltrowanej wody i przypraw.
Krok 2:
W razie potrzeby rozmrozić wieprzowinę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj, osusz kawałek mięsa ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Dokładnie umyj marchewki i ziemniaki. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój marchewki, jak chcesz, w kostkę, plasterki, kostki lub grubo zetrzyj.
Krok 4:
Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Zanurz drewnianą szpatułkę w gorącym oleju, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, rozłóż plastry mięsa. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż na patelnię z grubym dnem.
Krok 5:
Podsmaż marchewki do miękkości na tej samej patelni gdzie mięso było smażone przez około 5 minut. Przenieś go do wieprzowiny.
Krok 6:
Wlej wodę na patelnię, dodaj trochę soli, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 7:
Doprowadzić do wrzenia i wlać do rondla. Płyn powinien całkowicie pokryć mięso.
Krok 8:
Dodaj suszone przyprawy i tymianek do wieprzowiny.
Krok 9:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalić. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody.
Krok 10:
Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Krok 11:
Gdy wieprzowina jest łatwa do przebicia nożem lub widelcem, wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj wszystko razem przez około 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 12:
Drobno posiekaj czosnek i koperek nożem i wyślij do smażenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty i wyjmij patelnię z pieca. Pozostaw pieczeń pod przykryciem przez 15 minut, a następnie ułóż na talerzach. Podawaj danie z marynowanymi lub świeżymi warzywami, ziołami.
przepis nadaje się do gotowania pieczeni z dowolnym mięsem. Pamiętaj jednak, że wołowina będzie duszona dłużej niż wieprzowina, a kurczak lub indyk mniej.
Jeśli lubisz, usmaż drobno posiekaną cebulę z marchewką.
do smażenia można dodać paprykę (około 1 łyżeczki. L. ) lub inne przyprawy odpowiednie do mięsa i ziemniaków.
koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżymi, soczystymi pomidorami, krojąc je w małe plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g