ziemniaki z mięsem duszone w garnku

Szybki, sycący i bardzo smaczny. Świetna Kolacja dwa w jednym! Do tego przepisu możesz wziąć dowolne mięso w zależności od preferencji. Przepis jest dobry, ponieważ nie trzeba dodatkowo gotować przystawki, co oszczędza czas i wysiłek gospodyń domowych. Danie okazuje się obfite, pachnące, smaczne. Cała rodzina będzie pełna i zadowolona.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 39 % 9 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował miąższu wieprzowego (szyjka, polędwica), 3-4 bulw ziemniaka, małej marchewki, przefiltrowanej wody i przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby rozmrozić wieprzowinę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj, osusz kawałek mięsa ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj marchewki i ziemniaki. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój marchewki, jak chcesz, w kostkę, plasterki, kostki lub grubo zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Zanurz drewnianą szpatułkę w gorącym oleju, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, rozłóż plastry mięsa. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż na patelnię z grubym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż marchewki do miękkości na tej samej patelni gdzie mięso było smażone przez około 5 minut. Przenieś go do wieprzowiny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę na patelnię, dodaj trochę soli, liść laurowy i ziarna pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadzić do wrzenia i wlać do rondla. Płyn powinien całkowicie pokryć mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suszone przyprawy i tymianek do wieprzowiny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalić. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy wieprzowina jest łatwa do przebicia nożem lub widelcem, wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj wszystko razem przez około 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj czosnek i koperek nożem i wyślij do smażenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty i wyjmij patelnię z pieca. Pozostaw pieczeń pod przykryciem przez 15 minut, a następnie ułóż na talerzach. Podawaj danie z marynowanymi lub świeżymi warzywami, ziołami.

przepis nadaje się do gotowania pieczeni z dowolnym mięsem. Pamiętaj jednak, że wołowina będzie duszona dłużej niż wieprzowina, a kurczak lub indyk mniej.

Jeśli lubisz, usmaż drobno posiekaną cebulę z marchewką.

do smażenia można dodać paprykę (około 1 łyżeczki. L. ) lub inne przyprawy odpowiednie do mięsa i ziemniaków.

koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżymi, soczystymi pomidorami, krojąc je w małe plasterki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy