tartaletki z pieczarkami z kurczaka i serem w piekarniku

soczyste nadzienie i chrupiące ciasto to ekstrawagancja smaku! Takie tartaletki z grzybami z kurczaka i serem w piekarniku są odpowiednie na każdy świąteczny lub bufetowy stół. Nikt nie pozostaje obojętny, wszystko jest zjedzone! Nadzienie jest lekkie, ale sycące. Smak jest trochę mięsisty, ale z grzybowym posmakiem i lekką serową pikantnością.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 32 % 13 g
246 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tartaletki z grzybami z kurczaka i serem w piekarniku? Zrobimy z ciasta francuskiego. A dlaczego z Puff, ponieważ bardzo się podnosi podczas pieczenia? Chodzi o wyjątkowy smak, który z pewnością docenisz. Możesz kupić gotowe, a następnie wybierz specjalną sałatkę, aby dno nie zamoczyło się natychmiast. A ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Wziąłem bez drożdży, który nie wymaga toczenia. Teraz wypuszczają to.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej, po 15-20 minutach wyjąć z opakowania, płytki łatwo się rozdzielą. Miałem 3 talerze. Układam je na lekko posypanej mąką desce, przykrywam folią i serwetką, aby nie wyschły. Zalecenia dotyczące rozmrażania i stosowania ciasta francuskiego u producentów mogą się różnić, przeczytaj na odwrocie opakowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 15 minutach ciasto osiągnie temperaturę pokojową, dopiero teraz możesz zacząć z nim pracować. W razie potrzeby rozwałkuj ciasto w jednym kierunku do 3-4 mm, aby dopasować górną średnicę formy ostrym nożem, Wytnij puste miejsca na tartaletki. Będę gotować w formie do muffinek i szeroko, w metalowych foremkach do koszy. Jako szablon wybrałem odpowiednie kubki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formy lekko posmaruj rafinowanym olejem roślinnym. Umieść w nich kółka ciasta i delikatnie dociśnij do boków, tworząc wnękę wewnątrz. Ciasto nakłuć widelcem, wierzch ciasta również posmarować masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto będzie miało tendencję do wzrostu podczas pieczenia, a następnie będzie kruche. Jeśli chcesz głębszych tartaletek, przykryj wierzch kawałkami pergaminu i posyp groszkiem lub fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut, następnie zdejmij pergamin z roślin strączkowych i gotuj przez kolejne 5 minut, aż się zarumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potrzebowałem płytkich tartaletek, upiekłam bez roślin strączkowych. Po 8-10 minutach, gdy środek zaczął aktywnie rosnąć, po prostu przycisnąłem go łyżeczką. Schłodzić gotowe tartaletki w formie, a następnie wyjąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tartaletki ostygną, przygotuj nadzienie. Filet z kurczaka można użyć gotowanego lub smażonego. Pieczarki nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Majonez jest oczywiście lepszy niż domowy, ale możesz też kupić wysokiej jakości, jeśli tylko lubisz jego smak. Krem do picia 10%. Z przypraw wystarczy sól i pieprz, aby nie zatkać smaku grzybów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usmażyłem filet. Aby to zrobić, umyj mięso, dobrze wysusz. Pokrój w cienkie, długie paski wzdłuż włókien. Rozgrzej 3 łyżki. l olej roślinny na patelni z grubym dnem, smaż mięso przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Trochę soli i pieprzu. Nie wysychaj, wystarczy Lekki złoty kolor, kurczak gotuje się szybko. Przenieś smażony filet na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju uciekł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pieczarki, pozostaw do wyschnięcia i drobno posiekaj. Najpierw na płytki, potem na mniejsze fragmenty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażony filet jest również drobno pokrojony w poprzek włókien. Pokrojone pieczarki będą dwa razy większe niż filety, ale znacznie zmniejszą swoją objętość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na czystej patelni rozgrzej 2 łyżki. l olej roślinny, Wrzuć pieczarki. Smażyć, aż płyn odparuje, gdy zacznie się złocić, dodaj filety. Wymieszaj i wlej trochę śmietany, sól do smaku. Smażyć, aż śmietana całkowicie odparuje, ale masa powinna pozostać wilgotna, zdjąć z ognia. Nie przesuszaj, aby nadzienie było soczyste. Niech masa ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj dwa rodzaje sera na drobnej tarce. Wyciśnij ząbek czosnku przez prasę. Dodaj kilka łyżek majonezu i dobrze wymieszaj. Masa nie powinna być silnie majonezowa i wilgotna, konieczne jest osiągnięcie lekkiej plastyczności, aby warstwa sera była łatwo rozprowadzana.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nadziewaj tartaletki. Połóż 1 łyżeczkę na dnie. nadzienie serowe i równomiernie rozprowadź. Na wierzch dodaj 1 łyżkę. nadzienie z kurczaka i grzybów, a także spłaszcz, aby wygodnie umieścić dekorację. Do dekoracji możesz usmażyć talerze pieczarek lub wziąć małe marynowane pieczarki lub grzyby miodowe. Do smaku każda opcja będzie dobra. Zakończ kompozycję liściem zieleni lub gałązką koperku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tartaletki można podawać od razu, ale można je przygotować z wyprzedzeniem, są dobre. Dzięki bazie ciasta francuskiego nie tracą reprezentacyjnego wyglądu i smaku na wysokości.

w przypadku takiej przekąski gospodynie domowe częściej biorą gotowe tartaletki. Najlepiej używać średniej wielkości sałatek.

nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i napełnić przed podaniem. Tartaletki z ciasta francuskiego oczywiście różnią się wyglądem od zakupionych, ale ich smak jest niesamowicie chrupiący i mogą stać dłużej.

nadzienie można przygotować i inne, ale z filetami i grzybami jest to korzystne dla obu stron. A niewielki dodatek warstwy sera, o lekkim aromacie czosnku, wnosi pikantne nuty i dobrze przyjaźni się z filetami i grzybami. Gorąco polecam spróbować!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Grzybek - 20   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy