skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy, jest tylko pięć składników: twaróg, mąka pszenna, jaja kurze, sól i cukier oraz olej roślinny do smażenia. Najważniejsze jest stosowanie wysokiej jakości i świeżych produktów, zwłaszcza jeśli takie danie zostanie podane do stołu dla dzieci.
Krok 2:
Do głębokiej miski wkładamy twaróg, mam 9 procent. Możesz użyć tego produktu o dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i pożądanej kaloryczności gotowego produktu, dla dzieci lepiej jest wziąć rustykalny naturalny twaróg, a dla kobiet na diecie odpowiedni jest produkt beztłuszczowy.
Krok 3:
Jeśli twaróg jest suchy i ziarnisty, lepiej go przetrzeć przez sito lub przebić blenderem, mój twaróg jest dość wilgotny i miękki, dlatego nie było potrzeby dodatkowych kroków w celu jego zmiękczenia. Dodaj cukier i sól do smaku, wymieszaj. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, możesz dodać łyżkę-kilka kwaśnej śmietany lub śmietany.
Krok 4:
Wbijamy jajko kurze do miski z twarogiem, konieczne jest, aby serniki dobrze zachowały swój kształt i nie kruszyły się podczas smażenia. Zmiel składniki widelcem lub blenderem.
Krok 5:
Wlej połowę ilości mąki pszennej (koniecznie przesianej) wskazanej w składnikach i dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać gęste, lepkie ciasto.
Krok 6:
Jeśli twaróg jest używany w domu, mąka może być potrzebna mniej, musisz skupić się na konsystencji ciasta twarogowego, powinno być gęste, ale nie zatkane, wtedy gotowe twarogi będą miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze go rozgrzej. Wlej pozostałą mąkę pszenną do talerza, łyżką połóż trochę ciasta twarogowego na talerzu z mąką, zwiń w nim półfabrykat twarogu, nadając mu kształt "krążków" rękami.
Krok 8:
Rozłóż półfabrykaty twarogu na rozgrzanym oleju na patelni, natychmiast zmniejsz ogień do średniego. Smażyć twaróg przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.
Krok 9:
Po odwrócenie twarogu na drugą stronę, patelnię można przykryć i przytrzymać twarożek przez kilka minut na patelni, aby dobrze się upiekły w środku. Usuń twaróg z patelni i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g