twarożki z twarogu na patelni Klasyczne

Prosta, smaczna i zdrowa opcja śniadaniowa! Twarogi to jeden z popularnych przepisów na dania z twarogu. Klasyczna wersja twarogu nie zawiera żadnych dodatków oprócz głównych składników obowiązkowych, więc najpopularniejsze jest to danie, które wszyscy lubią.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 39 % 18 g
249 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy, jest tylko pięć składników: twaróg, mąka pszenna, jaja kurze, sól i cukier oraz olej roślinny do smażenia. Najważniejsze jest stosowanie wysokiej jakości i świeżych produktów, zwłaszcza jeśli takie danie zostanie podane do stołu dla dzieci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do głębokiej miski wkładamy twaróg, mam 9 procent. Możesz użyć tego produktu o dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i pożądanej kaloryczności gotowego produktu, dla dzieci lepiej jest wziąć rustykalny naturalny twaróg, a dla kobiet na diecie odpowiedni jest produkt beztłuszczowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli twaróg jest suchy i ziarnisty, lepiej go przetrzeć przez sito lub przebić blenderem, mój twaróg jest dość wilgotny i miękki, dlatego nie było potrzeby dodatkowych kroków w celu jego zmiękczenia. Dodaj cukier i sól do smaku, wymieszaj. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, możesz dodać łyżkę-kilka kwaśnej śmietany lub śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbijamy jajko kurze do miski z twarogiem, konieczne jest, aby serniki dobrze zachowały swój kształt i nie kruszyły się podczas smażenia. Zmiel składniki widelcem lub blenderem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę ilości mąki pszennej (koniecznie przesianej) wskazanej w składnikach i dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać gęste, lepkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli twaróg jest używany w domu, mąka może być potrzebna mniej, musisz skupić się na konsystencji ciasta twarogowego, powinno być gęste, ale nie zatkane, wtedy gotowe twarogi będą miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze go rozgrzej. Wlej pozostałą mąkę pszenną do talerza, łyżką połóż trochę ciasta twarogowego na talerzu z mąką, zwiń w nim półfabrykat twarogu, nadając mu kształt "krążków" rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż półfabrykaty twarogu na rozgrzanym oleju na patelni, natychmiast zmniejsz ogień do średniego. Smażyć twaróg przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po odwrócenie twarogu na drugą stronę, patelnię można przykryć i przytrzymać twarożek przez kilka minut na patelni, aby dobrze się upiekły w środku. Usuń twaróg z patelni i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy