szaszłyki rybne na grillu

delikatny i aromatyczny grill rybny! Soczysty szaszłyk rybny w marynacie kefirowej, gotowany na grillu. Ryba jest delikatna i soczysta, minimalny czas marynowania i szybkość gotowania! Przepis z pewnością przyda się w sezonie piknikowym!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 14 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 6 % 1 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć grill rybny na grillu? Przygotuj niezbędne produkty. Używam steków z halibuta - ryba jest dość tłusta i ma mało kości. Możesz wziąć każdą inną rybę z dość tłustymi gatunkami z niewielką ilością pestek. Wszystkie rodzaje szlachetnych odmian ryb są idealne: łosoś, pstrąg, jesiotr. Ale makrela jest również świetna. Ryby najlepiej przyjmować schłodzone - są znacznie zdrowsze mrożone i zawierają znacznie mniej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę i pokrój na średniej wielkości kawałki. Nie zmniejszaj, aby kebab nie był suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojoną rybę do pojemnika do marynowania. Pożądane jest, aby był z pokrywką. Możesz trochę posolić. Ostatnio praktycznie nie solę ryb, wystarczy mi sok z cytryny. Cóż, to kwestia gustu!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc całkiem możliwe jest użycie fabrycznego soku z cytryny. Jeśli wyciśniesz sok z cytryny, najpierw dobrze umyj go bardzo gorącą wodą , aby cytryna uwolniła znacznie więcej soku. Skrop rybę sokiem z cytryny. Usunie nadmiar rybnego zapachu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir. Kefir to świetna marynata do wszystkich rodzajów kebabów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, pokrój w pierścienie lub półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę do ryby, wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania przez czas od 1 do 24 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed gotowaniem rozpal ognisko, poczekaj, aż się wypalą i będą rozpalone węgle. Drewno opałowe najlepiej wziąć brzozę - z nimi Kebab okazuje się bardzo aromatyczny. Lub możesz wziąć gotowe węgle wyprodukowane fabrycznie i po prostu je rozgrzać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj szaszłyki, kalcynuj bezpośrednio na grillu. Nawlecz kawałki ryby na szaszłyki i połóż na grillu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponieważ ryba jest wystarczająco tłusta, podczas smażenia kropelki tłuszczu mogą powodować ogień, jeśli uderzą w węgle. Dlatego upewnij się, że nie ma otwartego ognia, a kebab się nie pali. Smażyć przez około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając. Ryba gotuje się dość szybko, a całkowity czas gotowania wyniesie około 25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oczywiście Kebab należy podawać od razu, gdy jest gorący. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g

Podobne przepisy