skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić cienkie naleśniki, weź głęboką miskę i wlej do niej odpowiednią ilość mleka. Dodaj jajko kurze.
Krok 2:
Dodaj szczyptę soli i trochę cukru do mleka. Jeśli lubisz słodkie naleśniki, możesz dodać trochę więcej.
Krok 3:
Napełnij sodę octem. Zacznie syczeć i pienić się. Następnie wlej gaszoną sodę do przygotowanego ciasta.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę i olej roślinny.
Krok 5:
Ciasto dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki mąki. Gotowe ciasto pozostaw na stole przez 10-15 minut. Zaczną się w nim pojawiać bąbelki.
Krok 6:
Ciasto powinno być wystarczająco płynne, aby naleśniki były cienkie.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca i posmaruj odrobiną oleju na pierwszy naleśnik. Wlej na nią kadzi ciasta i rozprowadź ją na całej powierzchni patelni. Nie należy wylewać dużo ciasta. Gdy ciasto rozłoży się po patelni, podlewaj po trochu. Gotuj naleśniki przez minutę z każdej strony. W ten sposób przygotuj naleśniki z całego ciasta.
Krok 8:
Zazwyczaj gotowe naleśniki zaczynają wysychać. Dlatego ułóż gotowe naleśniki na talerzu i przykryj dużą pokrywką. Pod pokrywką nie wyschną i pozostaną miękkie i delikatne. Takie naleśniki świetnie nadają się do zawijania w nie pysznego nadzienia. Smacznego!
dodanie sody do ciasta naleśnikowego nadaje ciastu puszystość i kruchość. Ale soda musi być zgaszona octem lub sokiem z cytryny. W przeciwnym razie naleśniki będą twarde i poczujesz smak sody.
gotowe naleśniki uzupełnij skondensowanym mlekiem, śmietaną, dżemem lub dżemem. Możesz także zrobić sajgonki z nadzieniem, nawet słodkie, Choć nie słodkie. Do tego celu odpowiednie są mięso mielone, grzyby, ser, szynka, dżem, twarożek... i wiele więcej! Kwestia wypełnienia może być ograniczona tylko wyobraźnią.
Gotuj z przyjemnością, a wszystko ci się uda!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g