cienkie naleśniki na sodzie

pyszne, aromatyczne, miękkie i delikatne naleśniki! Zwykłe naleśniki zawsze wydają się być pyszne. Ale nie! Okazuje się, że są miękkie i delikatne, a następnie grube i gumowe. Jak prawidłowo je ugotować, aby każdy był smaczny?! Wypróbuj przepis na naleśniki z dodatkiem sody!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 50 % 16 g
182 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić cienkie naleśniki, weź głęboką miskę i wlej do niej odpowiednią ilość mleka. Dodaj jajko kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę soli i trochę cukru do mleka. Jeśli lubisz słodkie naleśniki, możesz dodać trochę więcej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij sodę octem. Zacznie syczeć i pienić się. Następnie wlej gaszoną sodę do przygotowanego ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie pozostały grudki mąki. Gotowe ciasto pozostaw na stole przez 10-15 minut. Zaczną się w nim pojawiać bąbelki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być wystarczająco płynne, aby naleśniki były cienkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca i posmaruj odrobiną oleju na pierwszy naleśnik. Wlej na nią kadzi ciasta i rozprowadź ją na całej powierzchni patelni. Nie należy wylewać dużo ciasta. Gdy ciasto rozłoży się po patelni, podlewaj po trochu. Gotuj naleśniki przez minutę z każdej strony. W ten sposób przygotuj naleśniki z całego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zazwyczaj gotowe naleśniki zaczynają wysychać. Dlatego ułóż gotowe naleśniki na talerzu i przykryj dużą pokrywką. Pod pokrywką nie wyschną i pozostaną miękkie i delikatne. Takie naleśniki świetnie nadają się do zawijania w nie pysznego nadzienia. Smacznego!

dodanie sody do ciasta naleśnikowego nadaje ciastu puszystość i kruchość. Ale soda musi być zgaszona octem lub sokiem z cytryny. W przeciwnym razie naleśniki będą twarde i poczujesz smak sody.
gotowe naleśniki uzupełnij skondensowanym mlekiem, śmietaną, dżemem lub dżemem. Możesz także zrobić sajgonki z nadzieniem, nawet słodkie, Choć nie słodkie. Do tego celu odpowiednie są mięso mielone, grzyby, ser, szynka, dżem, twarożek... i wiele więcej! Kwestia wypełnienia może być ograniczona tylko wyobraźnią.
Gotuj z przyjemnością, a wszystko ci się uda!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy