skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące chebureki z wódką? Zacznij od zrobienia ciasta. Jak zrobić ciasto? Przygotuj jedzenie. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka będą wystarczająco małe. Nie bój się obecności alkoholu w cieście. Całkowicie wyparuje podczas smażenia. Odparowując z ciasta szybciej niż woda, wódka sprawi, że chebureki będą chrupiące i przewiewne.
Krok 2:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem i usuń małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne. Wlej około pół szklanki mąki.
Krok 3:
Dodaj sól i olej roślinny do wody, zagotuj. Wygodniej jest wziąć patelnię lub patelnię, w której następnie ugotujesz ciasto.
Krok 4:
We wrzącej wodzie dodaj odstawione pół szklanki mąki i szybko wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aby składniki zaczęły się łączyć w jedną masę.
Krok 5:
Schłodzić bazę parzoną, aż będzie lekko ciepła, dodać jajko i wódkę. Mieszaj, aż będzie gładka. Nie zapominaj, że jajko należy umyć przed użyciem. Użyłam domowego jajka, które nadaje ciastu żółty odcień.
Krok 6:
Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach i kontynuuj wyrabianie ciasta. Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zacznij to robić rękami.
Krok 7:
Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i nie powinno przyklejać się do dłoni. Jeśli twoim zdaniem ciasto staje się już zbyt ciasne, ale nadal się klei, przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. Następnie kontynuuj ugniatanie, dodając stopniowo mąkę, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do odpoczynku.
Krok 8:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Możesz użyć gotowego mięsa mielonego, ale lepiej zrobić to sam. Wziąłem filet z piersi kurczaka.
Krok 9:
Przetwarzaj mięso. Dobrze umyć, osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Pokrój na małe kawałki, które wygodnie jest włożyć do maszynki do mięsa. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki takie same jak mięso.
Krok 10:
Przekręć wszystko na maszynce do mięsa ze średnimi lub dużymi otworami. Cebulę i mięso można również drobno posiekać nożem, ale ta żmudna praca trwa dłużej.
Krok 11:
Usuń wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj nożem i dodaj do mięsa mielonego. Warzywa mogą być używane tak jak ja, zamrożone.
Krok 12:
Sól, pieprz i zacznij mieszać mięso mielone, dodając po trochu kefir. Kefir wiąże płyn (mięso mielone nie rozprzestrzeni się na ciasto), a następnie podaje go do gotowego naczynia (po ugotowaniu czebureki będą soczyste).
Krok 13:
Zagniataj mięso mielone, aż kefir całkowicie połączy się ze wszystkimi składnikami. Nadzienie jest gotowe!
Krok 14:
Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków.
Krok 15:
Rozwałkuj kawałek ciasta na cienką tortillę o grubości 2-3 mm. około łyżki nadzienia spłaszcz jedną połowę tortilli.
Krok 16:
Przykryj drugą połową tortilli, wyciśnij powietrze i mocno przyklej krawędzie. Za pomocą kręconego noża możesz przyciąć ciasto wzdłuż krawędzi.
Krok 17:
Na suchej patelni wlej olej w warstwie od dwóch do trzech centymetrów, dobrze podgrzej i usmaż czebureki na ogniu większym niż średni (mój ma 7 na 10) z każdej strony na złoty kolor. Chebureki zabierają dużo oleju, więc podczas smażenia pozostałych cheburek należy dodać olej.
Krok 18:
Aby usunąć nadmiar oleju, połóż gotowe czebureki na naczyniu pokrytym kilkoma warstwami ręczników papierowych. Podawaj czebureki na gorąco. Smacznego!
z podanej liczby produktów otrzymałem 12 cheburek. W mojej rodzinie takie chebureki po prostu uwielbiają. Ciasto jest doskonałe-cienkie, chrupiące, a nadzienie bardzo soczyste i smaczne.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g