chebureki z bąbelkami chrupiące na wódce

rumiane, soczyste, piękne, najlepsze! Chebureki na wódce są bardzo chrupiące, z wieloma bąbelkami. Ciasto dla nich ugniata się w sposób kremowy, nie zajmuje to dużo czasu. Kefir nadaje nadzieniu ciekawą kwaskowatość, a w połączeniu z cebulą dodaje jej soczystości.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 59 % 30 g
węglowodany 33 % 17 g
341 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące chebureki z wódką? Zacznij od zrobienia ciasta. Jak zrobić ciasto? Przygotuj jedzenie. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka będą wystarczająco małe. Nie bój się obecności alkoholu w cieście. Całkowicie wyparuje podczas smażenia. Odparowując z ciasta szybciej niż woda, wódka sprawi, że chebureki będą chrupiące i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem i usuń małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne. Wlej około pół szklanki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i olej roślinny do wody, zagotuj. Wygodniej jest wziąć patelnię lub patelnię, w której następnie ugotujesz ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    We wrzącej wodzie dodaj odstawione pół szklanki mąki i szybko wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aby składniki zaczęły się łączyć w jedną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić bazę parzoną, aż będzie lekko ciepła, dodać jajko i wódkę. Mieszaj, aż będzie gładka. Nie zapominaj, że jajko należy umyć przed użyciem. Użyłam domowego jajka, które nadaje ciastu żółty odcień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach i kontynuuj wyrabianie ciasta. Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zacznij to robić rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i nie powinno przyklejać się do dłoni. Jeśli twoim zdaniem ciasto staje się już zbyt ciasne, ale nadal się klei, przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. Następnie kontynuuj ugniatanie, dodając stopniowo mąkę, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do odpoczynku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Możesz użyć gotowego mięsa mielonego, ale lepiej zrobić to sam. Wziąłem filet z piersi kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przetwarzaj mięso. Dobrze umyć, osuszyć papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Pokrój na małe kawałki, które wygodnie jest włożyć do maszynki do mięsa. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki takie same jak mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przekręć wszystko na maszynce do mięsa ze średnimi lub dużymi otworami. Cebulę i mięso można również drobno posiekać nożem, ale ta żmudna praca trwa dłużej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj nożem i dodaj do mięsa mielonego. Warzywa mogą być używane tak jak ja, zamrożone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól, pieprz i zacznij mieszać mięso mielone, dodając po trochu kefir. Kefir wiąże płyn (mięso mielone nie rozprzestrzeni się na ciasto), a następnie podaje go do gotowego naczynia (po ugotowaniu czebureki będą soczyste).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagniataj mięso mielone, aż kefir całkowicie połączy się ze wszystkimi składnikami. Nadzienie jest gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj kawałek ciasta na cienką tortillę o grubości 2-3 mm. około łyżki nadzienia spłaszcz jedną połowę tortilli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj drugą połową tortilli, wyciśnij powietrze i mocno przyklej krawędzie. Za pomocą kręconego noża możesz przyciąć ciasto wzdłuż krawędzi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na suchej patelni wlej olej w warstwie od dwóch do trzech centymetrów, dobrze podgrzej i usmaż czebureki na ogniu większym niż średni (mój ma 7 na 10) z każdej strony na złoty kolor. Chebureki zabierają dużo oleju, więc podczas smażenia pozostałych cheburek należy dodać olej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby usunąć nadmiar oleju, połóż gotowe czebureki na naczyniu pokrytym kilkoma warstwami ręczników papierowych. Podawaj czebureki na gorąco. Smacznego!

z podanej liczby produktów otrzymałem 12 cheburek. W mojej rodzinie takie chebureki po prostu uwielbiają. Ciasto jest doskonałe-cienkie, chrupiące, a nadzienie bardzo soczyste i smaczne.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy