kupiecko kasza gryczana z wieprzowiną na patelni

z mięsem i warzywami, szybki, pyszny i satysfakcjonujący obiad lub lunch! Kasza gryczana kupiecko z wieprzowiną na patelni to proste i niedrogie danie. Kasza jest nasycona aromatem i smakiem sosu mięsnego i staje się niesamowicie apetyczna! Spróbuj dodać kapustę lub grzyby do kaszy gryczanej i mięsa - danie będzie lśniło nowymi kolorami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 41 % 12 g
156 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z wieprzowiną na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Weź wieprzowinę bez kości. W wieprzowinie można dopuścić niewielką ilość tłuszczu. Może to być szynka, szyja lub polędwica. Do gotowania gryki zawsze używam stosunku gryki do wody, 1 do 2. Dlatego w tym przypadku wygodnie jest używać szklanek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Smaż mięso na złoty kolor. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Cebulę można dowolnie kroić. Zwykle kroję go na małe kawałki. Zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kilka razy umyj kaszę gryczaną w zimnej wodzie. Następnie spuść nadmiar wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do prażonego mięsa dodaj posiekane warzywa-cebulę i marchewkę. Wymieszaj i smaż, mieszając, wszystko razem przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę wody z całości do osobnej szklanki i wymieszaj w niej koncentrat pomidorowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię włożyć umytą kaszę gryczaną i zalać wodą z koncentratem pomidorowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sam sposób dodaj pozostałą wodę. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie przykryj i zrób mały ogień. Gotuj kaszę gryczaną w stylu kupieckim z wieprzowiną przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okresowo odsuwaj kaszę gryczaną na bok i sprawdzaj ilość wody na dnie. Gdy nie będzie już wody, zdejmij patelnię z ognia. Nasze danie jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj na stole, uzupełniając je świeżymi warzywami. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy