skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z wieprzowiną na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Weź wieprzowinę bez kości. W wieprzowinie można dopuścić niewielką ilość tłuszczu. Może to być szynka, szyja lub polędwica. Do gotowania gryki zawsze używam stosunku gryki do wody, 1 do 2. Dlatego w tym przypadku wygodnie jest używać szklanek.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Smaż mięso na złoty kolor. Nie zapomnij wymieszać mięsa, aby się nie przypaliło.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Cebulę można dowolnie kroić. Zwykle kroję go na małe kawałki. Zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Kilka razy umyj kaszę gryczaną w zimnej wodzie. Następnie spuść nadmiar wody.
Krok 5:
Do prażonego mięsa dodaj posiekane warzywa-cebulę i marchewkę. Wymieszaj i smaż, mieszając, wszystko razem przez kilka minut.
Krok 6:
Wlej trochę wody z całości do osobnej szklanki i wymieszaj w niej koncentrat pomidorowy.
Krok 7:
Na patelnię włożyć umytą kaszę gryczaną i zalać wodą z koncentratem pomidorowym.
Krok 8:
W ten sam sposób dodaj pozostałą wodę. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie przykryj i zrób mały ogień. Gotuj kaszę gryczaną w stylu kupieckim z wieprzowiną przez 15 minut.
Krok 9:
Okresowo odsuwaj kaszę gryczaną na bok i sprawdzaj ilość wody na dnie. Gdy nie będzie już wody, zdejmij patelnię z ognia. Nasze danie jest gotowe!
Krok 10:
Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj na stole, uzupełniając je świeżymi warzywami. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g