Julienne z grzybami i śmietaną

pieczarki w sosie śmietanowym pod serem w piekarniku. Objadanie się! Bardzo smaczne gorące danie z grzybów, które piecze się w kokotnicach lub małych foremkach. Dobrze sprawdza się na codziennym lub świątecznym stole jako gorąca przekąska. Chociaż w przepisie nie ma mięsa, tylko grzyby, danie jest dość sycące. Spróbuj!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 24 % 5 g
131 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić julienne, weź produkty z listy. Opłucz grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, umyj łuskaną cebulę i nóż zimną wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię, podgrzej. Ułóż posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy cebula jest podsmażana, pokrój pieczarki, najlepiej na ćwiartki, ale możesz również na cienkie talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pieczarki do cebuli na patelni i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 10 minutach smażenia grzyby z cebulą posolić do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj smażenie pieczarek z cebulą na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż będą miękkie i odparują wilgoć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj porcje żaroodpornych ramekinów lub kokotnic. Lekko posmaruj je rafinowanym olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś pieczarki smażone z cebulą z patelni do kokilek. Nie sięgaj 2-3 cm do krawędzi naczynia, pozostawiając miejsce na sos i ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj sos do nalewania. Wlej mąkę na suchą patelnię i smaż na minimalnym ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy mąka lekko zmieni kolor i zmieni kolor na złoty, dodaj do niej śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz go zastąpić śmietaną. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od zawartości tłuszczu w użytych produktach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wlej ciepłą przefiltrowaną wodę na patelnię i dokładnie wymieszaj śmietanę, aż będzie gładka, doprowadzając ją do wrzenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gorący sos śmietanowy wlać masę grzybową do foremek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze topi się w piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj każdą porcję grzybów warstwą twardego sera.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozgrzej (przez 10-15 minut rozpoczęcia gotowania) włóż wypełnione kokilki do gorącego piekarnika. Piec przez 15 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić od wskazanych. Gdy ser się rozpuści i zarumieni, wyjmij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij foremki z gorącą julienne z piekarnika. Posyp go posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki) i natychmiast podawaj jako. samodzielne gorące danie. Jako dodatek przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw.

jeśli nie gotujesz julienne od razu, przygotuj grzyb dzień wcześniej i wyślij do lodówki, aby się zaparzyła. Następnego dnia zacznij gotować danie, będzie to szybsze i łatwiejsze.

Jeśli w sosie utworzyły się grudki mąki, przetrzyj je przez drobne sito.

Julienne można upiec w bułkach kanapkowych lub tartaletkach.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy