skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić julienne, weź produkty z listy. Opłucz grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach.
Krok 2:
Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, umyj łuskaną cebulę i nóż zimną wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię, podgrzej. Ułóż posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.
Krok 4:
Podczas gdy cebula jest podsmażana, pokrój pieczarki, najlepiej na ćwiartki, ale możesz również na cienkie talerze.
Krok 5:
Dodaj pieczarki do cebuli na patelni i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6:
Po 10 minutach smażenia grzyby z cebulą posolić do smaku.
Krok 7:
Kontynuuj smażenie pieczarek z cebulą na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż będą miękkie i odparują wilgoć.
Krok 8:
Przygotuj porcje żaroodpornych ramekinów lub kokotnic. Lekko posmaruj je rafinowanym olejem roślinnym.
Krok 9:
Przenieś pieczarki smażone z cebulą z patelni do kokilek. Nie sięgaj 2-3 cm do krawędzi naczynia, pozostawiając miejsce na sos i ser.
Krok 10:
Teraz przygotuj sos do nalewania. Wlej mąkę na suchą patelnię i smaż na minimalnym ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Krok 11:
Gdy mąka lekko zmieni kolor i zmieni kolor na złoty, dodaj do niej śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz go zastąpić śmietaną. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od zawartości tłuszczu w użytych produktach.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek.
Krok 13:
Następnie wlej ciepłą przefiltrowaną wodę na patelnię i dokładnie wymieszaj śmietanę, aż będzie gładka, doprowadzając ją do wrzenia.
Krok 14:
Gorący sos śmietanowy wlać masę grzybową do foremek.
Krok 15:
Teraz zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze topi się w piekarniku.
Krok 16:
Przykryj każdą porcję grzybów warstwą twardego sera.
Krok 17:
Rozgrzej (przez 10-15 minut rozpoczęcia gotowania) włóż wypełnione kokilki do gorącego piekarnika. Piec przez 15 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić od wskazanych. Gdy ser się rozpuści i zarumieni, wyjmij.
Krok 18:
Wyjmij foremki z gorącą julienne z piekarnika. Posyp go posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki) i natychmiast podawaj jako. samodzielne gorące danie. Jako dodatek przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw.
jeśli nie gotujesz julienne od razu, przygotuj grzyb dzień wcześniej i wyślij do lodówki, aby się zaparzyła. Następnego dnia zacznij gotować danie, będzie to szybsze i łatwiejsze.
Jeśli w sosie utworzyły się grudki mąki, przetrzyj je przez drobne sito.
Julienne można upiec w bułkach kanapkowych lub tartaletkach.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g