kotlety z kalmarów

te kotlety smakują bardzo podobnie do zwykłych białych ryb. Bardzo lubię kalmary, ale zwykle dodaję je tylko do różnych sałatek, ale zrobiłem kilka razy smażone pierścienie w cieście. Okazało się, że te kotlety są najsmaczniejszą rzeczą, jaką można zrobić z kalmarów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 36 % 13 g
183 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kalmarów? Przygotuj składniki. Do przygotowania kotletów z kalmarów potrzebujemy: kalmarów, bułki tartej, żółtka, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić kalmary. Jeśli tusze są nieobrane, dokładnie je umyj i obierz ze skóry i folii. Pokrój kalmary na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone kalmary do miski blendera i posiekaj. Możesz przejść przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko, 50 g krakersów, czarny pieprz i sól do kalmarów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie zmiel masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z powstałej masy mokrymi rękami uformuj małe okrągłe placki. Rozwałkuj paszteciki z kalmarów w pozostałej bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj kotlety na gorąco, udekorowane ziołami. Smacznego!

zawartość żelaza i potasu w kałamarnicy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca. Ponadto białe mięso kałamarnicy jest całkowicie wolne od cholesterolu. Jod jest bardzo potrzebny człowiekowi do utrzymania zdrowego stanu tarczycy i układu hormonalnego jako całości. Szczególną zaletą jest zawartość selenu w kałamarnicy: pomaga usunąć sole metali ciężkich z organizmu. Niewątpliwą zaletą kałamarnicy jest to, że dzięki składnikom w jej składzie można skutecznie wpływać na poziom cholesterolu we krwi (w przypadku jego przekroczenia). A to jest dobre zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych. Wiele przydatnych substancji w mięsie kałamarnicy sprawia, że naczynia są bardziej elastyczne, a to zwiększa ich wytrzymałość i zdolność do zwężania się. Zaletą kałamarnic jest również to, że dzięki białkom zawartym w krewetkach i kałamarnicach ich stosowanie dobrze wspiera i poprawia rozwój tkanek mięśniowych. Te właściwości i wysoka kaloryczność kalmarów sprawiają, że to mięso jest doskonałym produktem do jedzenia dla osób, które mają na celu budowanie mięśni. Wartość odżywcza, wraz z wysoką kalorycznością kalmarów, doskonale wpływa na stan układu pokarmowego. Krewetki i kalmary są doskonale wchłaniane przez organizm, nie powodując ciężkości w żołądku. Lekarze uważają, że ich zdolność do stymulowania aktywności umysłowej i poprawy pamięci jest istotną zaletą kałamarnic.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy