skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kalmarów? Przygotuj składniki. Do przygotowania kotletów z kalmarów potrzebujemy: kalmarów, bułki tartej, żółtka, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Rozmrozić kalmary. Jeśli tusze są nieobrane, dokładnie je umyj i obierz ze skóry i folii. Pokrój kalmary na kawałki.
Krok 3:
Włóż pokrojone kalmary do miski blendera i posiekaj. Możesz przejść przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Dodaj żółtko, 50 g krakersów, czarny pieprz i sól do kalmarów.
Krok 5:
Ponownie zmiel masę.
Krok 6:
Z powstałej masy mokrymi rękami uformuj małe okrągłe placki. Rozwałkuj paszteciki z kalmarów w pozostałej bułce tartej.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Krok 8:
Podawaj kotlety na gorąco, udekorowane ziołami. Smacznego!
zawartość żelaza i potasu w kałamarnicy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca. Ponadto białe mięso kałamarnicy jest całkowicie wolne od cholesterolu. Jod jest bardzo potrzebny człowiekowi do utrzymania zdrowego stanu tarczycy i układu hormonalnego jako całości. Szczególną zaletą jest zawartość selenu w kałamarnicy: pomaga usunąć sole metali ciężkich z organizmu. Niewątpliwą zaletą kałamarnicy jest to, że dzięki składnikom w jej składzie można skutecznie wpływać na poziom cholesterolu we krwi (w przypadku jego przekroczenia). A to jest dobre zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych. Wiele przydatnych substancji w mięsie kałamarnicy sprawia, że naczynia są bardziej elastyczne, a to zwiększa ich wytrzymałość i zdolność do zwężania się. Zaletą kałamarnic jest również to, że dzięki białkom zawartym w krewetkach i kałamarnicach ich stosowanie dobrze wspiera i poprawia rozwój tkanek mięśniowych. Te właściwości i wysoka kaloryczność kalmarów sprawiają, że to mięso jest doskonałym produktem do jedzenia dla osób, które mają na celu budowanie mięśni. Wartość odżywcza, wraz z wysoką kalorycznością kalmarów, doskonale wpływa na stan układu pokarmowego. Krewetki i kalmary są doskonale wchłaniane przez organizm, nie powodując ciężkości w żołądku. Lekarze uważają, że ich zdolność do stymulowania aktywności umysłowej i poprawy pamięci jest istotną zaletą kałamarnic.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g