placki z wątróbki wołowej

zdrowe i smaczne naleśniki z wątroby dla dzieci i dorosłych. Jako dziecko jadłem wątrobę wołową tylko w tej formie. W zasadzie nie rozpoznałem żadnych innych metod gotowania. Teraz mój syn robi to samo. A ponieważ wątroba jest głównym źródłem żelaza, bardzo często gotuję takie naleśniki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 33 % 13 g
216 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować naleśniki z wątroby wołowej, potrzebujemy: wątroby wołowej, kaszy manny, jajka, czosnku, śmietany, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj wątrobę wołową, Usuń filmy i wewnętrzne przewody oraz skrzepy krwi. Osusz wątrobę ręcznikiem papierowym i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wątrobę i czosnek do miski blendera. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko i śmietanę do wątroby. Jeszcze raz ubij masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś masę wątroby do głębokiej miski. Dodaj semolinę i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz, wymieszaj i pozostaw na 20-25 minut, aby semolina pęczniała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Uformuj okrągłe naleśniki, wkładając łyżkę stołową do wrzącego oleju z wątroby. Smażyć naleśniki z obu stron, okresowo dodając olej roślinny.

bardzo przydatne jest włączenie wątroby wołowej do diety najmłodszych dzieci, ponieważ zwiększa hemoglobinę, wspomaga aktywny wzrost i rozwój dziecka oraz zapobiega rozwojowi anemii.

stosowanie tego podrobu jest bardzo korzystne dla osób, które ze względu na swoją aktywność angażują się w pracę umysłową, ponieważ przydatne substancje wspierają intensywną aktywność mózgu.
przeciwutleniacz tiamina usuwa szkodliwe toksyny z ludzkiego ciała, dlatego konieczne jest spożywanie podrobów dla osób uzależnionych od alkoholu, a także zapalonych miłośników papierosów, tutaj przydadzą się zdolności oczyszczania wątroby.
produkt wspomagający układ nerwowy odgrywa ważną rolę, zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi.
jeśli masz skłonność do nadmiernego pobudzenia, jesteś zestresowany, cierpisz na bezsenność, istnieje potrzeba włączenia podrobów do diety. Pomoże w leczeniu i zapobieganiu takim patologiom.

wątroba wołowa nie ma żadnych przeciwwskazań, jest przydatna dla wszystkich bez wyjątku, ale należy uważać na nadmierne spożycie. Szczególnie te ostrzeżenia są ważne dla osób starszych. Zaleca się je jeść w małych porcjach, ponieważ substancje ekstrakcyjne mogą zaszkodzić organizmowi, wywołać choroby żołądkowo-jelitowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy