skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować naleśniki z wątroby wołowej, potrzebujemy: wątroby wołowej, kaszy manny, jajka, czosnku, śmietany, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Dokładnie umyj wątrobę wołową, Usuń filmy i wewnętrzne przewody oraz skrzepy krwi. Osusz wątrobę ręcznikiem papierowym i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Włóż wątrobę i czosnek do miski blendera. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj jajko i śmietanę do wątroby. Jeszcze raz ubij masę.
Krok 6:
Przenieś masę wątroby do głębokiej miski. Dodaj semolinę i wymieszaj.
Krok 7:
Sól, pieprz, wymieszaj i pozostaw na 20-25 minut, aby semolina pęczniała.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Uformuj okrągłe naleśniki, wkładając łyżkę stołową do wrzącego oleju z wątroby. Smażyć naleśniki z obu stron, okresowo dodając olej roślinny.
bardzo przydatne jest włączenie wątroby wołowej do diety najmłodszych dzieci, ponieważ zwiększa hemoglobinę, wspomaga aktywny wzrost i rozwój dziecka oraz zapobiega rozwojowi anemii.
stosowanie tego podrobu jest bardzo korzystne dla osób, które ze względu na swoją aktywność angażują się w pracę umysłową, ponieważ przydatne substancje wspierają intensywną aktywność mózgu.
przeciwutleniacz tiamina usuwa szkodliwe toksyny z ludzkiego ciała, dlatego konieczne jest spożywanie podrobów dla osób uzależnionych od alkoholu, a także zapalonych miłośników papierosów, tutaj przydadzą się zdolności oczyszczania wątroby.
produkt wspomagający układ nerwowy odgrywa ważną rolę, zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi.
jeśli masz skłonność do nadmiernego pobudzenia, jesteś zestresowany, cierpisz na bezsenność, istnieje potrzeba włączenia podrobów do diety. Pomoże w leczeniu i zapobieganiu takim patologiom.
wątroba wołowa nie ma żadnych przeciwwskazań, jest przydatna dla wszystkich bez wyjątku, ale należy uważać na nadmierne spożycie. Szczególnie te ostrzeżenia są ważne dla osób starszych. Zaleca się je jeść w małych porcjach, ponieważ substancje ekstrakcyjne mogą zaszkodzić organizmowi, wywołać choroby żołądkowo-jelitowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g