skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażana na grillu na grillu? Głównym składnikiem gotowania jest bakłażan. Dobrze umyj niebieskie, odetnij ogony.
Krok 2:
Pokrój warzywo na niezbyt grube talerze, grubość od 0,5 do 0,7 centymetra. Możesz także pokroić niebieskie koła, tutaj wybierz, jak chcesz.
Krok 3:
Teraz zacznijmy robić sosy do smarowania gotowych bakłażanów. Przygotuj swoje ulubione przyprawy, pomidor, olej roślinny, sos sojowy i czosnek.
Krok 4:
Wlej sos sojowy i olej roślinny do małego pojemnika.
Krok 5:
Czosnek obrać i spłukać pod bieżącą wodą. Przełóż goździki przez prasę lub prasę do czosnku, możesz je również zetrzeć na drobnej tarce (Dostosuj liczbę goździków do smaku). Wyślij czosnek do sosu sojowego, dodaj zmieloną czerwoną paprykę, suchą bazylię i szczyptę gałki muszkatołowej (te przyprawy zostały użyte w przepisie).
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
W innym pojemniku przygotuj drugi SOS. Umyj i osusz pomidora. Pokrój pomidora na pół i zetrzyj miąższ na grubej tarce, wyrzuć skórkę (alternatywnie możesz użyć blendera). Weź dojrzały, mięsisty, słodkawy smak pomidora, wtedy sos okaże się bardziej nasycony. Dodaj olej roślinny, czosnek starty na drobnej tarce, sól do smaku, pieprz. Dodałam jeszcze szczyptę suchego majeranku i odrobinę soku z cytryny.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby dodaj brakujące składniki.
Krok 9:
Pozostaw sosy do zaparzenia, a w tym czasie przygotuj resztę.
Krok 10:
Opłucz warzywa, osusz ręcznikiem i pokrój tak drobno, jak to możliwe.
Krok 11:
Rozpal grill, poczekaj, aż drewno się spali i pozostaną dobre węgle. Podgrzej ruszt, na którym będziesz smażyć bakłażany.
Krok 12:
Połóż niebieskie na grillu. Zostaw je, aż pojawi się piękny złoty kolor. W czasie może to potrwać od jednej do kilku minut (w zależności od ciepła w grillu).
Krok 13:
Odwróć bakłażana na drugą stronę i pozostaw na węglach do miękkości. Podczas gotowania możesz kilkakrotnie obracać kawałki. Powinieneś skupić się przede wszystkim na miękkości i wyglądzie apetycznego brązowo-złotego koloru.
Krok 14:
Gotowe niebieskie Usuń w kratki. Posmaruj połowę smażonego bakłażana silikonową szczotką marynatą sojowo-czosnkową.
Krok 15:
Posyp ziołami na wierzchu.
Krok 16:
Drugą część warzyw posmaruj sosem pomidorowym i posyp ziołami.
Krok 17:
Grillowany bakłażan jest gotowy do podania!
niebieskie są szczególnie smaczne na zimno, gdy są zaparzone i całkowicie nasączone sosami.
wypróbuj obie opcje marynaty i wybierz, która najbardziej Ci się spodoba.
bakłażany z sosem o Smaku pomidorowym rozpadły się szybciej niż marynata sojowo-czosnkowa.
takie danie można podawać z kebabami, kiełbaskami z grilla lub oferować jako niezależną przekąskę.
smacznego!
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g