skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia z ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Użyłem gotowego fileta. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety. Weź ryż na parze — nie skleja się podczas gotowania. Wybierz zestaw przypraw i ziół według własnych upodobań.
Krok 2:
Filet z różowego łososia pokroić na porcje, posolić, dodać bazylię, zioła prowansalskie, sok z cytryny.
Krok 3:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.
Krok 4:
Dodaj pietruszkę do ryby, wymieszaj. Przykryj miskę rybą, pozostaw do marynowania. W międzyczasie zajmij się innymi produktami.
Krok 5:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, mieszając, przez 5 minut. Zrób mały ogień, aby cebula się nie spaliła.
Krok 8:
Połóż marchewki na cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Ryż dobrze spłucz kilka razy, zmieniając wodę. W rezultacie woda powinna stać się jak najbardziej przejrzysta. Dokładne umycie zbóż zapewni kruchy ryż.
Krok 10:
Zanurz ryż we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj ryż na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 15 minut, prawie do miękkości. Wrzuć ryż na sito, dobrze spłucz wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 11:
Nasmaruj formę olejem roślinnym, ułóż ugotowany ryż równą warstwą.
Krok 12:
Ułóż smażone warzywa równomiernie na ryżu.
Krok 13:
Następnie kawałki ryby.
Krok 14:
Posmaruj rybę kwaśną śmietaną.
Krok 15:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 16:
Posyp rybę serem.
Krok 17:
Piecz różowego łososia z ryżem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut na rumianą skórkę serową. Jeśli ser przedwcześnie się zarumieni, przykryj formę folią. Podawaj różowego łososia z ryżem na gorąco. Smacznego!
śmietanę można zastąpić majonezem. Następnie, dodając sól do ryby, musisz wziąć pod uwagę jej smak, a także słoność sera.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g