różowy łosoś z ryżem w piekarniku

pyszne, soczyste, ze zwykłych potraw, na obiad dla całej rodziny! Różowy łosoś z ryżem w piekarniku to danie łączące natychmiast przystawkę i rybę. Jest to bardzo wygodne — spędzasz mniej czasu na gotowaniu. Ryż jest nasycony sokiem ze smażonych warzyw, a ryba jest aromatyczna i delikatna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
74 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia z ryżem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Użyłem gotowego fileta. Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na filety. Weź ryż na parze — nie skleja się podczas gotowania. Wybierz zestaw przypraw i ziół według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z różowego łososia pokroić na porcje, posolić, dodać bazylię, zioła prowansalskie, sok z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pietruszkę do ryby, wymieszaj. Przykryj miskę rybą, pozostaw do marynowania. W międzyczasie zajmij się innymi produktami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, mieszając, przez 5 minut. Zrób mały ogień, aby cebula się nie spaliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż marchewki na cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż dobrze spłucz kilka razy, zmieniając wodę. W rezultacie woda powinna stać się jak najbardziej przejrzysta. Dokładne umycie zbóż zapewni kruchy ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz ryż we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj ryż na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 15 minut, prawie do miękkości. Wrzuć ryż na sito, dobrze spłucz wrzącą wodą. Pozwól wodzie spłynąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym, ułóż ugotowany ryż równą warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż smażone warzywa równomiernie na ryżu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie kawałki ryby.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj rybę kwaśną śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp rybę serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz różowego łososia z ryżem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut na rumianą skórkę serową. Jeśli ser przedwcześnie się zarumieni, przykryj formę folią. Podawaj różowego łososia z ryżem na gorąco. Smacznego!

śmietanę można zastąpić majonezem. Następnie, dodając sól do ryby, musisz wziąć pod uwagę jej smak, a także słoność sera.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy