skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić schab z kością w piekarniku w folii? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Schab z kością można kupić w całym kawałku i pokroić na porcje lub natychmiast kupić pokrojone mięso.
Krok 2:

Schab opłucz i osusz papierowymi ręcznikami lub zwykłymi papierowymi serwetkami.
Krok 3:

Połóż wieprzowinę na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą lub celofanową torbą i delikatnie ubij mięso młotkiem z obu stron, uważając, aby zachować zewnętrzny kształt korzeni i aby miąższ nie odsunął się od kości.
Krok 4:

Posmaruj mięso majonezem ze wszystkich stron i wstaw do lodówki do marynowania przez 1-2 godziny. Im dłużej mięso jest marynowane, tym lepiej. Jeśli zostawisz mięso na dłużej niż 2 godziny lub na noc, przykryj miskę mięsem folią spożywczą, aby majonez nie zamarzł i nie pokrył się skórką.
Krok 5:

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nie musisz niczego smarować, ponieważ schab jest już pokryty sosem. Połóż schab i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty, około 4 minut.
Krok 6:

Następnie odwróć wieprzowinę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Szybkie pieczenie na dużym ogniu uszczelni soki mięsne i pozwól polędwicy zachować soczystość. Możesz jednak całkowicie pominąć smażenie na patelni i natychmiast upiec mięso w piekarniku..
Krok 7:

Przenieś mięso na arkusz folii. Powinien być wystarczająco duży, aby można było całkowicie owinąć mięso.
Krok 8:

Sól, pieprz i posyp wieprzowinę papryką.
Krok 9:

Zawiń schab na kości w folię, uważając, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Zbierz wszystkie krawędzie folii nad mięsem.
Krok 10:

Włóż schab do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Jeśli zdecydujesz się nie smażyć mięsa na patelni, czas pieczenia wydłuży się z 20 minut do 40.
Krok 11:

Następnie rozpakuj folię i piecz wieprzowinę do miękkości pod grillem przez kolejne 5-7 minut. Podawaj mięso od razu z dowolnym dodatkiem. Radzę nie wylewać soku, który pozostał w folii, ale polać gotowymi schabami. Smacznego!
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g




