schab z kością w piekarniku w folii

Przygotuj niesamowitą wieprzowinę w domu. Z polędwicy wieprzowej na kości można przygotować prawdziwe kulinarne arcydzieło. Aby to zrobić, potrzebujemy majonezu, przypraw i trochę czasu na marynowanie i pieczenie. W rezultacie otrzymasz bardzo soczyste i smaczne mięso przy minimalnym wysiłku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 25 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
282 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić schab z kością w piekarniku w folii? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Schab z kością można kupić w całym kawałku i pokroić na porcje lub natychmiast kupić pokrojone mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schab opłucz i osusz papierowymi ręcznikami lub zwykłymi papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż wieprzowinę na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą lub celofanową torbą i delikatnie ubij mięso młotkiem z obu stron, uważając, aby zachować zewnętrzny kształt korzeni i aby miąższ nie odsunął się od kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj mięso majonezem ze wszystkich stron i wstaw do lodówki do marynowania przez 1-2 godziny. Im dłużej mięso jest marynowane, tym lepiej. Jeśli zostawisz mięso na dłużej niż 2 godziny lub na noc, przykryj miskę mięsem folią spożywczą, aby majonez nie zamarzł i nie pokrył się skórką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nie musisz niczego smarować, ponieważ schab jest już pokryty sosem. Połóż schab i smaż na dużym ogniu, aż będzie złoty, około 4 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć wieprzowinę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Szybkie pieczenie na dużym ogniu uszczelni soki mięsne i pozwól polędwicy zachować soczystość. Możesz jednak całkowicie pominąć smażenie na patelni i natychmiast upiec mięso w piekarniku..

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś mięso na arkusz folii. Powinien być wystarczająco duży, aby można było całkowicie owinąć mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i posyp wieprzowinę papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń schab na kości w folię, uważając, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia. Zbierz wszystkie krawędzie folii nad mięsem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż schab do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Jeśli zdecydujesz się nie smażyć mięsa na patelni, czas pieczenia wydłuży się z 20 minut do 40.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie rozpakuj folię i piecz wieprzowinę do miękkości pod grillem przez kolejne 5-7 minut. Podawaj mięso od razu z dowolnym dodatkiem. Radzę nie wylewać soku, który pozostał w folii, ale polać gotowymi schabami. Smacznego!

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy