stek wołowy na grillu na grillu węglowym

soczyste, niezrównanie delikatne i smaczne, apetyczne, ze skórką! Stek wołowy na grillu na grillu piecze się bardzo szybko na węglu drzewnym. Mięso jest bardzo aromatyczne i miękkie dzięki marynacie na oliwie z oliwek z papryką. W ten sam sposób można go ugotować w piekarniku lub na patelni grillowej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć steki wołowe na węglu drzewnym? Która część tuszu do rzęs jest do tego lepsza? Steki premium są idealne do gotowania. Są one wykonane z części tuszy wyciętej z grzbietu byka. Tam mięśnie są mniej zaangażowane w ruch zwierzęcia, co oznacza, że mięso jest delikatne i miękkie. Steki Premium nie wymagają intensywnego marynowania, wystarczy wytrzymać wołowinę w mieszance papryki, przypraw i oleju, aby podkreślić niesamowity smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj steki z wyprzedzeniem, wyjmij je z opakowania próżniowego, osusz papierowymi serwetkami, zawiń w pergamin i wyślij do lodówki na dwa do trzech dni. Dojrzewające mięso staje się bardziej soczyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wołowinę można posolić na etapie przed wysłaniem do lodówki lub pominąć ten krok i dodać sól, gdy steki są gotowe. Zwykle solę już ugotowane steki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Opłucz paprykę i chili. Usuń nasiona i szypułki. Chili można usunąć z listy składników, jeśli nie lubisz pikantnych. Pokrój paprykę na małe kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie zmielić je w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij bezwonną oliwę lub olej roślinny do miski blendera. Dodaj paprykę, w tym groszek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel do uzyskania gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej steki marynatą, delikatnie masuj, aby równomiernie rozprowadzić masę pieprzową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij mięso do torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę lub dwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną węgle. Umyj ruszt i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż marynowane steki na ruszcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po minucie do półtorej Odwróć kawałki mięsa na drugą stronę. Do obracania lepiej jest użyć szczypiec, aby nie zranić steku i zachować wszystkie soki w środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj steki, obracając od czasu do czasu, aż będą wysmażone. Na gorących węglach stek jest zapieczętowany, Na zewnątrz tworzy się złota skorupa, a wewnątrz pozostaje soczyste mięso.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gotowe steki na płaskiej powierzchni i posyp grubą solą (jeśli wcześniej nie soliłeś, Krok 3).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj wierzch folią i pozostaw w ten sposób na 5-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj ze świeżymi lub pieczonymi na węglu drzewnym warzywami i różnymi sosami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój stek ostrym cienkim nożem na porcje i posyp drobno posiekanymi ziołami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Niesamowicie smaczne i cudownie soczyste mięso wołowe gotowane na węglu drzewnym jest gotowe! Podawaj na gorąco.

marmurkowe steki wołowe mają cienkie warstwy tłuszczu, dzięki czemu gotowe danie jest zawsze bardzo soczyste, miękkie i niesamowicie smaczne! 

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy