skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć steki wołowe na węglu drzewnym? Która część tuszu do rzęs jest do tego lepsza? Steki premium są idealne do gotowania. Są one wykonane z części tuszy wyciętej z grzbietu byka. Tam mięśnie są mniej zaangażowane w ruch zwierzęcia, co oznacza, że mięso jest delikatne i miękkie. Steki Premium nie wymagają intensywnego marynowania, wystarczy wytrzymać wołowinę w mieszance papryki, przypraw i oleju, aby podkreślić niesamowity smak.
Krok 2:
Przygotuj steki z wyprzedzeniem, wyjmij je z opakowania próżniowego, osusz papierowymi serwetkami, zawiń w pergamin i wyślij do lodówki na dwa do trzech dni. Dojrzewające mięso staje się bardziej soczyste i miękkie.
Krok 3:
Wołowinę można posolić na etapie przed wysłaniem do lodówki lub pominąć ten krok i dodać sól, gdy steki są gotowe. Zwykle solę już ugotowane steki.
Krok 4:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Opłucz paprykę i chili. Usuń nasiona i szypułki. Chili można usunąć z listy składników, jeśli nie lubisz pikantnych. Pokrój paprykę na małe kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie zmielić je w blenderze.
Krok 5:
Wyślij bezwonną oliwę lub olej roślinny do miski blendera. Dodaj paprykę, w tym groszek.
Krok 6:
Zmiel do uzyskania gładkości.
Krok 7:
Polej steki marynatą, delikatnie masuj, aby równomiernie rozprowadzić masę pieprzową.
Krok 8:
Wyślij mięso do torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę lub dwie.
Krok 9:
Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną węgle. Umyj ruszt i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż marynowane steki na ruszcie.
Krok 10:
Po minucie do półtorej Odwróć kawałki mięsa na drugą stronę. Do obracania lepiej jest użyć szczypiec, aby nie zranić steku i zachować wszystkie soki w środku.
Krok 11:
Gotuj steki, obracając od czasu do czasu, aż będą wysmażone. Na gorących węglach stek jest zapieczętowany, Na zewnątrz tworzy się złota skorupa, a wewnątrz pozostaje soczyste mięso.
Krok 12:
Ułóż gotowe steki na płaskiej powierzchni i posyp grubą solą (jeśli wcześniej nie soliłeś, Krok 3).
Krok 13:
Przykryj wierzch folią i pozostaw w ten sposób na 5-10 minut.
Krok 14:
Podawaj ze świeżymi lub pieczonymi na węglu drzewnym warzywami i różnymi sosami.
Krok 15:
Pokrój stek ostrym cienkim nożem na porcje i posyp drobno posiekanymi ziołami.
Krok 16:
Niesamowicie smaczne i cudownie soczyste mięso wołowe gotowane na węglu drzewnym jest gotowe! Podawaj na gorąco.
marmurkowe steki wołowe mają cienkie warstwy tłuszczu, dzięki czemu gotowe danie jest zawsze bardzo soczyste, miękkie i niesamowicie smaczne!
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g