Francuskie mięso z kurczaka z pieczarkami w piekarniku

bardzo soczyste i smaczne, z pomidorami i serem! Francuskie mięso z kurczaka z grzybami w piekarniku jest również szybkie, satysfakcjonujące, apetyczne. Kurczak świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami tego przepisu. Jego filet nie piecze się tak długo, jak inne rodzaje mięsa, więc danie jest idealne na okazje, gdy trzeba szybko nakarmić gości.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 8 % 2 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso z kurczaka z grzybami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Filet z dowolnej części kurczaka wystarczy-kup gotowy lub odetnij filet z kości. Weź białe pieczarki bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Do dekoracji lepiej nadają się małe grzyby. Wziąłem dużą cebulę, ale wystarczy mała cebula. Ser - dowolny twardy lub półstały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na kawałki o grubości 2-3 cm i wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym. Ubij mięso z obu stron, nie musisz mocno bić, kawałki powinny pozostać nienaruszone. Lekko posmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym, włóż przygotowany filet, sól i pieprz. Użyłem formy o wymiarach 25x20 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w talerze o grubości 2-3 mm. na patelnię wlać trochę oleju roślinnego i smażyć grzyby na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj czosnek w dowolny sposób. Po prostu pokroiłam nożem. Rozłóż czosnek równomiernie na filecie z kurczaka, lekko wetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półpierścienie i ułożyć na czosnku. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczarki smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody wyparuje, około 10 minut. Odłóż kilka talerzy pieczarek do dekoracji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż grzyby w następnej warstwie po cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i wymieszaj z majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nałóż warstwę masy serowo-majonezowej na grzyby, równomiernie rozprowadź. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni w trybie "tylko od dołu" na 30 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z piekarnika i rozłóż talerze pieczarek na plasterki pomidora. Z pomidorów i oliwek możesz zrobić kwiaty, tak jak ja. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut, a następnie przełącz tryb na "góra+dół" i piecz, aż Czapka serowa się zarumieni.

wyjmij gotowe mięso po francusku z piekarnika, aby lekko ostygło i po 10-20 minutach podawaj, krojąc na kawałki.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy