pieczarki pieczarki z grilla

szybka przekąska na łonie natury, apetyczna i pikantna! Grillowane grzyby to prosty przepis na grillowane pieczarki w marynacie z najbardziej przystępnych cenowo produktów. Grzyby są miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne! Dobre same w sobie i w sałatkach!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 39 % 7 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pieczarki na grillu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeże, białe pieczarki, chociaż dozwolone jest stosowanie pieczarek królewskich. Zamiast cytryny możesz wziąć gotowy sok z cytryny. Świeży czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz grzyby z brudu, a następnie osusz. Jeśli nogi grzybów są długie, odetnij je trochę. Preferowane są grzyby średniej wielkości: bardzo duże nie będą miały czasu na smażenie, małe mogą się palić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę grzybową. Jak zrobić marynatę? Połącz olej roślinny z sosem sojowym. Sól nie jest używana w tym naczyniu, ponieważ sos sojowy zawiera już wystarczającą ilość soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany czosnek. Możesz drobno posiekać nożem, zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę do czosnku. Lub dodaj czosnek w proszku. Na tym samym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy do marynaty: odpowiedni będzie koperek, zarówno świeży, jak i suszony, ziele angielskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą marynatę na grzyby i dobrze wymieszaj, aby pieczarki były pokryte ze wszystkich stron. Pozostaw je do marynowania przez co najmniej 15 minut, maksymalnie 2-3 godziny. Po takim marynowaniu pieczarki można w zasadzie jeść na surowo, ale dziś grillujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozgrzej węgle. Możesz wziąć gotowe węgle produkcji przemysłowej i rozgrzać je. Lub podpal drewno opałowe i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle. Drewno opałowe oczywiście najlepiej jest wziąć brzozę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ruszt grillowy i połóż na nim pieczarki. Piecz przez 3-5 minut z jednej strony, a następnie odwróć. Powtórz tę procedurę 2-3 razy. Upewnij się, że grzyby się nie spalą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj pieczarki natychmiast gorące. Chociaż na zimno są bardzo smaczne! Smacznego!

podawaj takie grzyby jako dodatek do dań mięsnych lub używaj ich do sałatek.
smacznego!

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy