skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kutaby z zielenią? Przygotuj jedzenie. Oprócz twardego sera można użyć sera suluguni lub Adyghe. Jeśli weźmiesz ser solankowy, nie musisz solić nadzienia. Z zieleni można wziąć dowolny sezon: szpinak, bazylia, pokrzywa, kolendra, mięta, liście sałaty.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wymieszaj mąkę z solą, a następnie przesiej do miski.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny.
Krok 4:
Wlej wrzącą wodę do mąki i zagniataj ciasto. Najpierw łyżką, a następnie, gdy ciasto przestanie się palić, rękami. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt strome-trochę więcej wrzącej wody.
Krok 5:
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. W tym czasie w cieście rozwinie się gluten i stanie się miękki i elastyczny.
Krok 6:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Dokładnie spłucz warzywa. Jeśli są grube gałązki, usuń je. Dobrze osusz warzywa i drobno posiekaj.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
W misce umieść przygotowane warzywa i ser, wymieszaj. Posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 9:
Ciasto w międzyczasie jest gotowe. Zroluj z niego kiełbasę, a następnie podziel ją na 6 równych części.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w bardzo cienką okrągłą tortillę.
Krok 11:
Połóż 2-3 łyżki nadzienia na połowie tortilli.
Krok 12:
Przykryj drugą połową, mocno ściśnij krawędzie. Podobnie uformuj Pozostałe kutaby.
Krok 13:
Rozgrzej patelnię. Podsmaż kutaby na suchej patelni na średnim ogniu z obu stron i na złoty kolor.
Krok 14:
Gotowe gorące kutaby posmaruj masłem z jednej i drugiej strony.
Krok 15:
Podawaj kutaby na gorąco ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku. Smacznego!
kutaby to starożytne danie azerbejdżańskie. Są symbolem lokalnego stołu.
smażyć kutaby na specjalnym naczyniu zwanym saj na otwartym ogniu. Każdy region Azerbejdżanu ma swoje własne przepisy i sztuczki w gotowaniu kutab.
jako nadzienie stosuje się również twarożek, mięso, grzyby, różne warzywa, a nawet ziarna granatu.
w azerbajdzkich restauracjach kutaby z ziołami podawane są z pikantnymi, wiśniowymi lub granatowymi sosami.
do domowych kutabów należy podawać sfermentowane produkty mleczne. Na przykład na Kaukazie te cienkie placki zanurza się w specjalnym sosie na bazie jogurtu z dodatkiem posiekanych ziół i czosnku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g