kutaby z ziołami i serem

pyszne, apetyczne, z prostych potraw, szybka przekąska! Kutaby z ziołami i serem to tortille z cienkiego ciasta z aromatycznym nadzieniem. W tym przepisie ciasto jest dla nich Warzone wrzącą wodą. Takie ciasto jest bardziej elastyczne i miękkie, można je cienko rozwałkować i nie rozerwie się podczas pieczenia.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 48 % 23 g
267 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kutaby z zielenią? Przygotuj jedzenie. Oprócz twardego sera można użyć sera suluguni lub Adyghe. Jeśli weźmiesz ser solankowy, nie musisz solić nadzienia. Z zieleni można wziąć dowolny sezon: szpinak, bazylia, pokrzywa, kolendra, mięta, liście sałaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wymieszaj mąkę z solą, a następnie przesiej do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wrzącą wodę do mąki i zagniataj ciasto. Najpierw łyżką, a następnie, gdy ciasto przestanie się palić, rękami. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt strome-trochę więcej wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. W tym czasie w cieście rozwinie się gluten i stanie się miękki i elastyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Dokładnie spłucz warzywa. Jeśli są grube gałązki, usuń je. Dobrze osusz warzywa i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce umieść przygotowane warzywa i ser, wymieszaj. Posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto w międzyczasie jest gotowe. Zroluj z niego kiełbasę, a następnie podziel ją na 6 równych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w bardzo cienką okrągłą tortillę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż 2-3 łyżki nadzienia na połowie tortilli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj drugą połową, mocno ściśnij krawędzie. Podobnie uformuj Pozostałe kutaby.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej patelnię. Podsmaż kutaby na suchej patelni na średnim ogniu z obu stron i na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe gorące kutaby posmaruj masłem z jednej i drugiej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj kutaby na gorąco ze śmietaną lub dowolnym sosem do smaku. Smacznego!

kutaby to starożytne danie azerbejdżańskie. Są symbolem lokalnego stołu.
smażyć kutaby na specjalnym naczyniu zwanym saj na otwartym ogniu. Każdy region Azerbejdżanu ma swoje własne przepisy i sztuczki w gotowaniu kutab.
jako nadzienie stosuje się również twarożek, mięso, grzyby, różne warzywa, a nawet ziarna granatu.
w azerbajdzkich restauracjach kutaby z ziołami podawane są z pikantnymi, wiśniowymi lub granatowymi sosami.
do domowych kutabów należy podawać sfermentowane produkty mleczne. Na przykład na Kaukazie te cienkie placki zanurza się w specjalnym sosie na bazie jogurtu z dodatkiem posiekanych ziół i czosnku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy