tortille z wody i mąki na patelni

wszechstronne domowe tortille-proste i szybkie! Domowe ciasta mogą służyć jako doskonały zamiennik zwykłego chleba i można je przygotować z najprostszego zestawu produktów dość szybko i elementarnej technologii.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 43 g
208 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli. Będziesz potrzebował minimalnego zestawu produktów: mąki pszennej, wody i soli (najlepiej drobnej).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do wody, mieszaj łyżką stołową, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Dodaj osoloną wodę do mąki i zagnieść gładkie, wystarczająco miękkie ciasto. Przykryj czystym ręcznikiem i odstaw na 15 do 20 minut na bok. Ciasto stanie się znacznie bardziej plastyczne i łatwiej będzie z nim pracować w przyszłości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na cztery równe części. Każdą część rozwałkuj na okrągłą płytkę o wielkości około 15 cm, możesz wyciąć idealnie równe koło za pomocą płaskiej płyty o odpowiednim rozmiarze. I możesz zostawić ciastka o lekko Nieregularnym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze rozgrzej suchą patelnię. Rozłóż rozwałkowane ciasto i smaż przez 30-45 sekund na dużym ogniu, aż pojawią się małe podpalacze. Odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Tortilla może puchnąć od wewnątrz. Smażyć również na małe ciemne plamy i po drugiej stronie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowe tortille osobno, aby ciasto nie zamoczyło się od kondensacji. Idealnie gotowe gorące tortille należy natychmiast podać. Możesz je ułożyć w stos, przykryć schłodzone ciasta pokrywką lub torbą, aby nie wyschły, jeśli planujesz podać je nieco później.

tortille z wody i mąki na patelni gotują się bardzo szybko!Zestaw produktów-nie ma gdzie łatwiej! Wszechstronność takich ciast polega na tym, że można je podawać osobno jako chleb lub można je nadziewać różnymi nadzieniami i podawać jako oryginalną przekąskę. Okazuje się bardzo satysfakcjonujący i samowystarczalny! Jedną z powszechnych opcji nadzienia są tłuczone ziemniaki. Alternatywnie, gotowe, jeszcze gorące ciasta można posmarować kawałkiem masła. W ten sposób ciasta z wody i mąki na patelni dłużej pozostaną miękkie i będą miały przyjemny kremowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy