skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania tortilli. Będziesz potrzebował minimalnego zestawu produktów: mąki pszennej, wody i soli (najlepiej drobnej).
Krok 2:
Dodaj sól do wody, mieszaj łyżką stołową, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Dodaj osoloną wodę do mąki i zagnieść gładkie, wystarczająco miękkie ciasto. Przykryj czystym ręcznikiem i odstaw na 15 do 20 minut na bok. Ciasto stanie się znacznie bardziej plastyczne i łatwiej będzie z nim pracować w przyszłości.
Krok 3:
Podziel ciasto na cztery równe części. Każdą część rozwałkuj na okrągłą płytkę o wielkości około 15 cm, możesz wyciąć idealnie równe koło za pomocą płaskiej płyty o odpowiednim rozmiarze. I możesz zostawić ciastka o lekko Nieregularnym kształcie.
Krok 4:
Dobrze rozgrzej suchą patelnię. Rozłóż rozwałkowane ciasto i smaż przez 30-45 sekund na dużym ogniu, aż pojawią się małe podpalacze. Odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Tortilla może puchnąć od wewnątrz. Smażyć również na małe ciemne plamy i po drugiej stronie.
Krok 5:
Schłodzić gotowe tortille osobno, aby ciasto nie zamoczyło się od kondensacji. Idealnie gotowe gorące tortille należy natychmiast podać. Możesz je ułożyć w stos, przykryć schłodzone ciasta pokrywką lub torbą, aby nie wyschły, jeśli planujesz podać je nieco później.
tortille z wody i mąki na patelni gotują się bardzo szybko!Zestaw produktów-nie ma gdzie łatwiej! Wszechstronność takich ciast polega na tym, że można je podawać osobno jako chleb lub można je nadziewać różnymi nadzieniami i podawać jako oryginalną przekąskę. Okazuje się bardzo satysfakcjonujący i samowystarczalny! Jedną z powszechnych opcji nadzienia są tłuczone ziemniaki. Alternatywnie, gotowe, jeszcze gorące ciasta można posmarować kawałkiem masła. W ten sposób ciasta z wody i mąki na patelni dłużej pozostaną miękkie i będą miały przyjemny kremowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g