ryba w cieście na patelni

soczysta ryba w chrupiącym cieście spodoba się wszystkim! Niezwykle chrupiące ciasto nad soczystą delikatną rybą! Danie jest bardzo smaczne i pachnące - każda, nawet najprostsza ryba będzie lśnić nowym smakiem w takim cieście!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 11 % 4 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kilka słów o rybach. Dania & quot;w cieście & quot; polega na jedzeniu go bezkrytycznie, czy są w nim kości, czy nie. Dlatego potrzebujesz filetów rybnych i oczywiście schłodzonych, a nie mrożonych, ponieważ mrożonki tracą większość składników odżywczych. Mam filet z sandacza. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, ale musi być rafinowany - w przeciwnym razie się spali.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą. Polecam koniecznie przesiać mąkę - w tym przypadku ciasto okaże się bardzo przewiewne i bardziej chrupiące. Nawiasem mówiąc, mąka może być inna, a smak gotowego dania zmieni się od wybranej mąki. Może to być ryba w cieście ryżowym, cieście gryczanym i cieście owsianym. Za każdym razem może być nowy smak. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy do mieszanki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety rybne dobrze opłucz, osusz, pokrój niezbyt grubo. Sama ryba nie musi być solona, w przeciwnym razie może okazać się sucha, ponieważ sól usuwa wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce rozbij jajko, dodaj trochę soli. Zanurz po kolei każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zwiń w mieszankę mąki. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz ponownie zanurzyć w jajku i ponownie w mieszance mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być absolutnie wszystkim, co lubisz: od bawełny po zwykły Słonecznik. Ułóż kawałki panierowanej ryby. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ostrożnie odwróć kawałki ryby, aby uniknąć uszkodzenia ciasta i smaż przez kolejne 5-7 minut. Ryba gotuje się wystarczająco szybko i zwykle ten czas wystarczy, aby doprowadzić ją do pełnej gotowości. Ale jeśli nagle masz wystarczająco grube kawałki ryby, lepiej powtórzyć procedurę smażenia z każdej strony przez kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto okazuje się niezwykle chrupiące, a ryba jest soczysta i delikatna. Podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy