skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kilka słów o rybach. Dania & quot;w cieście & quot; polega na jedzeniu go bezkrytycznie, czy są w nim kości, czy nie. Dlatego potrzebujesz filetów rybnych i oczywiście schłodzonych, a nie mrożonych, ponieważ mrożonki tracą większość składników odżywczych. Mam filet z sandacza. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, ale musi być rafinowany - w przeciwnym razie się spali.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą. Polecam koniecznie przesiać mąkę - w tym przypadku ciasto okaże się bardzo przewiewne i bardziej chrupiące. Nawiasem mówiąc, mąka może być inna, a smak gotowego dania zmieni się od wybranej mąki. Może to być ryba w cieście ryżowym, cieście gryczanym i cieście owsianym. Za każdym razem może być nowy smak. Również na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy do mieszanki mąki.
Krok 3:
Filety rybne dobrze opłucz, osusz, pokrój niezbyt grubo. Sama ryba nie musi być solona, w przeciwnym razie może okazać się sucha, ponieważ sól usuwa wodę.
Krok 4:
W misce rozbij jajko, dodaj trochę soli. Zanurz po kolei każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej.
Krok 5:
Dobrze zwiń w mieszankę mąki. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz ponownie zanurzyć w jajku i ponownie w mieszance mąki.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być absolutnie wszystkim, co lubisz: od bawełny po zwykły Słonecznik. Ułóż kawałki panierowanej ryby. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Krok 7:
Następnie ostrożnie odwróć kawałki ryby, aby uniknąć uszkodzenia ciasta i smaż przez kolejne 5-7 minut. Ryba gotuje się wystarczająco szybko i zwykle ten czas wystarczy, aby doprowadzić ją do pełnej gotowości. Ale jeśli nagle masz wystarczająco grube kawałki ryby, lepiej powtórzyć procedurę smażenia z każdej strony przez kolejne 5-7 minut.
Krok 8:
Ciasto okazuje się niezwykle chrupiące, a ryba jest soczysta i delikatna. Podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g