Hiszpańska paella z owocami morza jest klasyczna

Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny Hiszpański przysmak! Do tej klasycznej paelli odpowiednie są wszystkie owoce morza. Lepiej jest używać świeżych, ale zrobią to również mrożone. Dzięki temu daniu możesz ozdobić świąteczny stół lub urozmaicić zwykłą rodzinną kolację.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 50 % 10 g
104 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paellę z owoców morza? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Owoce morza nie muszą być wcześniej rozmrażane. Jeśli nie znajdziesz specjalnego ryżu do paelli, weź dowolny okrągły szary.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz owoce morza pod zimną bieżącą wodą, a następnie spuść nadmiar wody przez durszlak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odłóż ośmiornice, kalmary i małże bez muszli do osobnego pojemnika, dopóki nie będą dla Ciebie przydatne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli nie masz patelni na paellę, weź dowolną płytką z płaskim dnem. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć małże i krewetki. Jeśli krewetki są ugotowane, podgrzej je przez 1 minutę i wyjmij z patelni. Jeśli nie-smaż z obu stron, aż będą ugotowane, aż staną się pomarańczowe. Usuń małże z patelni, gdy się otworzą. Te, które się nie otworzyły-wyrzuć, nie możesz ich jeść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę i czosnek obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Umieść je na patelni i smaż na ponadprzeciętnym ogniu przez 3 do 4 minut, aż cebula będzie miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój na dowolne kawałki. Dodaj do cebuli i czosnku. Mieszając, smaż przez 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż nie musi być płukany. Dodaj go do patelni. Mieszaj, aż będzie gładka i smaż przez chwilę, 1 lub 2 minuty. Możesz zmniejszyć ogień, aby paella się nie przypaliła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj gorącą wodę (lub bulion). Sól i mieszaj, aż będzie gładka. Dusić na średnim ogniu przez około 10 minut. Ciecz powinna odparować około połowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój w małe kostki. Dodaj do patelni i równomiernie rozprowadź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli jest za dużo płynu, zwiększ ogień, aby szybko odparował. Pokrój kalmary w pierścienie lub półpierścienie. Gdy ryż będzie już wyższy niż bulion, dodaj surowe owoce morza. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj groszek, wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dodaj sól.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy prawie nie ma bulionu, wyłącz kuchenkę, paella jest prawie gotowa.

zdejmij patelnię z ognia, ułóż pozostałe małże i krewetki na wierzchu, przykryj ręcznikiem lub pokrywką i odstaw na 10-15 minut. Paella jest zwykle podawana na patelni lub dużym okrągłym naczyniu, dodając plasterki cytryny i dekorując ziołami.

po dodaniu owoców morza nie można go zbyt długo trzymać na kuchence, aby owoce morza nie stały się "gumowe" i nie pogorszyły smaku gotowego dania.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy