bułki z bakłażanem z orzechami włoskimi

pikantna, aromatyczna i piękna przekąska pochodzi z Gruzji. Te bułki z bakłażanem z orzechami włoskimi rozjaśnią każdy stół. Minimum żywności: warzywa, orzechy, olej, czosnek, zioła i przyprawy - i maksimum przyjemności. Przepis z kuchni gruzińskiej, który można przypisać zdrowemu odżywianiu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 73 % 24 g
węglowodany 18 % 6 g
238 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bułki z bakłażana z orzechami włoskimi, potrzebujemy: 1 duży bakłażan lub 2 średnie; 3 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżeczka.sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażan umyć, osuszyć. Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić powstałe talerze i pozostawić na 15 minut. Lekko wyciśnij bakłażana z nadmiaru wilgoci. Nie umyłem bakłażana z soli. Ponieważ nadzienie nie było zbyt słone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż bakłażany na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowy bakłażan na talerz. Ochłodzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Aby przygotować nadzienie do bułek z bakłażana z orzechami włoskimi, potrzebujemy: 50 g orzechów włoskich; 1 ząbek czosnku; pęczek kolendry; 1 łyżka.l Woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek. Możesz pokroić goździk na kilka części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż orzechy włoskie, czosnek i kolendrę do miski blendera. Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Przebij wszystko blenderem, aż uzyskasz gęstą pastę. W razie potrzeby może być mniej lub bardziej jednorodna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na każdym talerzu bakłażana połóż 1 łyżkę. l nadzienie orzechowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rzuć bakłażanem. W ten sam sposób przygotuj wszystkie inne bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż bułki na talerzu i posyp posiekanymi orzechami, udekoruj gałązkami kolendry i ziarnami granatu. Smacznego!

nie ma wielu pysznych przekąsek, ponieważ żadna uczta nie jest kompletna bez obfitości małych lub dużych, zimnych lub gorących przekąsek, które pobudzają apetyt gości.
ta przekąska pochodzi z Gruzji. Dodawanie orzechów do słonych potraw w kuchni gruzińskiej jest wszechobecne. Jeśli nadal nie próbowałeś takiej kombinacji, zdecydowanie polecam gotowanie takich bułek w domu. Nie ma w nich nic skomplikowanego. W końcu jest niesamowicie smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy! Zgodnie ze swoim gustem i pragnieniem możesz eksperymentować z orzechami i ziołami, wybierając w ten sposób idealne połączenie! Dla mnie najbardziej gruzińską kombinacją są orzechy włoskie i kolendra.

wśród przekąsek bardzo popularne są różne dania z bakłażana. Łatwe do przygotowania i bardzo satysfakcjonujące bułki z bakłażana z orzechami włoskimi, czosnkiem i ziołami w stylu gruzińskim.

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj  tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy