skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bułki z bakłażana z orzechami włoskimi, potrzebujemy: 1 duży bakłażan lub 2 średnie; 3 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżeczka.sól.
Krok 2:
Bakłażan umyć, osuszyć. Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 3:
Posolić powstałe talerze i pozostawić na 15 minut. Lekko wyciśnij bakłażana z nadmiaru wilgoci. Nie umyłem bakłażana z soli. Ponieważ nadzienie nie było zbyt słone.
Krok 4:
Smaż bakłażany na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 5:
Przenieś gotowy bakłażan na talerz. Ochłodzić.
Krok 6:
Przygotuj składniki do nadzienia. Aby przygotować nadzienie do bułek z bakłażana z orzechami włoskimi, potrzebujemy: 50 g orzechów włoskich; 1 ząbek czosnku; pęczek kolendry; 1 łyżka.l Woda.
Krok 7:
Obierz czosnek. Możesz pokroić goździk na kilka części.
Krok 8:
Włóż orzechy włoskie, czosnek i kolendrę do miski blendera. Wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Przebij wszystko blenderem, aż uzyskasz gęstą pastę. W razie potrzeby może być mniej lub bardziej jednorodna.
Krok 9:
Na każdym talerzu bakłażana połóż 1 łyżkę. l nadzienie orzechowe.
Krok 10:
Rzuć bakłażanem. W ten sam sposób przygotuj wszystkie inne bułki.
Krok 11:
Ułóż bułki na talerzu i posyp posiekanymi orzechami, udekoruj gałązkami kolendry i ziarnami granatu. Smacznego!
nie ma wielu pysznych przekąsek, ponieważ żadna uczta nie jest kompletna bez obfitości małych lub dużych, zimnych lub gorących przekąsek, które pobudzają apetyt gości.
ta przekąska pochodzi z Gruzji. Dodawanie orzechów do słonych potraw w kuchni gruzińskiej jest wszechobecne. Jeśli nadal nie próbowałeś takiej kombinacji, zdecydowanie polecam gotowanie takich bułek w domu. Nie ma w nich nic skomplikowanego. W końcu jest niesamowicie smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy! Zgodnie ze swoim gustem i pragnieniem możesz eksperymentować z orzechami i ziołami, wybierając w ten sposób idealne połączenie! Dla mnie najbardziej gruzińską kombinacją są orzechy włoskie i kolendra.
wśród przekąsek bardzo popularne są różne dania z bakłażana. Łatwe do przygotowania i bardzo satysfakcjonujące bułki z bakłażana z orzechami włoskimi, czosnkiem i ziołami w stylu gruzińskim.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g