grillowana cukinia

w lecie-pyszne, w prezentacji-piękne! Grillowana cukinia będzie doskonałym dodatkiem, na przykład do mięsa lub kurczaka, idealna jako przystawka i będzie świetnie wyglądać na stole nawet jako samodzielne danie.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku zdecyduj, jakie kawałki będzie cukinia. W zależności od tego kup odpowiednią cukinię. Jeśli planujesz gotować cukinię w postaci kółek, użyj bardziej wydłużonej i cienkiej cukinii(będą piękne kółka, które można włożyć do ust w jednym kęsie). Jeśli planujesz usmażyć podłużną cukinię, wręcz przeciwnie, kup grubszą cukinię, ponieważ będzie wyglądać lepiej na talerzu. Umyj cukinię i wytrzyj ją do sucha ręcznikiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój czystą cukinię w krążki / podłużne kawałki o grubości 0,5-0,7 centymetra. Nie kroić zbyt grubo warzywa, może nie ugotować się w środku, ale też nie kroić zbyt cienko, ponieważ może stracić kształt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej grill i w tym czasie posiekaną cukinię dopraw solą i pieprzem do smaku. Aby przyprawy lepiej trzymały się kawałków cukinii, delikatnie poklep je dłonią lub palcami. Odwróć kawałki i powtórz procedurę z solą i pieprzem jeszcze raz. Zrób wszystko szybko, aby cukinia nie miała czasu na podanie soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy grill powierzchnia jest już dobrze rozgrzana, posmaruj ją oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki, ułóż kółka / podłużne kawałki i usmaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż cukinię z obu stron przez 2-3 minuty, aż utworzą się piękne różowe paski. Ponieważ każdy grill działa z inną mocą i smaży inaczej, Czas gotowania cukinii może się różnić. Najważniejsze, aby nie doprowadzać ich do miękkiego stanu, cukinia okazuje się smaczniejsza przy szybkim smażeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażoną cukinię na talerzu lub półmisku. Nie wymagają dodatkowego projektu, są wystarczająco świeże warzywa, więc można je już podawać na stole. Ale wolę podawać je razem z sosem ze śmietany, czosnku i drobno posiekanego koperku lub układać na każdym kółku na środku trochę kwaśnej śmietany, drobno posiekanego czosnku i posypać koperkiem. Spróbuj, okazuje się bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy