skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Amerykańskie punky? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Mleko o średniej zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Mąka pszenna, najlepiej 1-2 odmiany. Mąka najwyższej jakości z reguły ma śnieżnobiały kolor, ponieważ bielone w produkcji chlorem, więc nie polecam takiej mąki do użycia. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach takie jajka są nie tylko duże, n i mają jasne żółtko, co nada gotowemu daniu przyjemny złoty kolor.
Krok 2:
Umyj jajko, wbij do miski razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Ubij trzepaczką lub mikserem.
Krok 4:
Podgrzej trochę mleko i wlej do masy jajecznej.
Krok 5:
Wlej olej roślinny. Do dodatków do ciasta zalecam oleje dowolnego pochodzenia roślinnego bez wyraźnego zapachu i smaku - z reguły są to wszelkiego rodzaju oleje rafinowane.
Krok 6:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 9:
Naleśniki są smażone na patelni bez oleju, ale na pierwszą porcję patelnię można posmarować pędzelkiem z kroplą oleju roślinnego. Dobrze podgrzej patelnię. Wlej trochę ciasta łyżką, smaż przez 2-3 minuty, aż Pancake będzie cały w otworze.
Krok 10:
Następnie delikatnie odwróć i smaż z drugiej strony przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Podawaj klasyczne naleśniki z miodem, dżemem, kwaśną śmietaną i innymi dodatkami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g