Amerykańskie Klasyczne punkcakes

Miękkie, apetyczne, idealne na rozpoczęcie każdego dnia! Pancakes to klasyczne amerykańskie naleśniki smażone praktycznie bez oleju. W mleku okazują się bardzo delikatne, pachnące i rumiane. Idealne na śniadanie, podwieczorek i po prostu na rodzinne przyjęcie herbaciane!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 58 % 30 g
279 kcal
IG: 6 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Amerykańskie punky? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Mleko o średniej zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Mąka pszenna, najlepiej 1-2 odmiany. Mąka najwyższej jakości z reguły ma śnieżnobiały kolor, ponieważ bielone w produkcji chlorem, więc nie polecam takiej mąki do użycia. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach takie jajka są nie tylko duże, n i mają jasne żółtko, co nada gotowemu daniu przyjemny złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajko, wbij do miski razem z cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij trzepaczką lub mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej trochę mleko i wlej do masy jajecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny. Do dodatków do ciasta zalecam oleje dowolnego pochodzenia roślinnego bez wyraźnego zapachu i smaku - z reguły są to wszelkiego rodzaju oleje rafinowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naleśniki są smażone na patelni bez oleju, ale na pierwszą porcję patelnię można posmarować pędzelkiem z kroplą oleju roślinnego. Dobrze podgrzej patelnię. Wlej trochę ciasta łyżką, smaż przez 2-3 minuty, aż Pancake będzie cały w otworze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie delikatnie odwróć i smaż z drugiej strony przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj klasyczne naleśniki z miodem, dżemem, kwaśną śmietaną i innymi dodatkami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy