Chyczyna z ziemniakami

bardzo smaczne tortille, można je szybko przygotować na obiad. Uzyskuje się rumiane kremowe chychiny o przyjemnym smaku i aromacie. Jeśli ciasta ostygły, radzę podgrzać je na patelni lub w kuchence mikrofalowej przed podaniem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 70 % 19 g
122 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu do głębokiego talerza. Wlać sodę oczyszczoną i sól, wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść grube ciasto, uderzyć o stół. Pozostaw na 30 minut na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój obrane ziemniaki na kawałki, włóż do osolonej wody. Podpal i gotuj przez około 20-30 minut do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek, opłucz cebulę wodą. Na drobnej tarce zetrzyj goździki. Drobno posiekaj warzywa nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź ziemniaki, zetrzyj warzywa na puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek, zieloną cebulę i sól do smaku. Dobrze wymieszaj łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 6 małych kulek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj kulkę rękami, wyśrodkuj nadzienie ziemniaczane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obróć kulkę szwem w dół i zwiń w tortillę o grubości 0,5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej suchą patelnię i włóż tortillę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto było lepiej upieczone, lepiej przykryć patelnię pokrywką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż tortille w stos na talerzu, posmaruj je masłem, a nie pastą do smarowania ani margaryną. Pokrój stos na 4 części i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy