skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu do głębokiego talerza. Wlać sodę oczyszczoną i sól, wymieszać.
Krok 3:
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Zagnieść grube ciasto, uderzyć o stół. Pozostaw na 30 minut na stole.
Krok 5:
Pokrój obrane ziemniaki na kawałki, włóż do osolonej wody. Podpal i gotuj przez około 20-30 minut do miękkości.
Krok 6:
Obierz czosnek, opłucz cebulę wodą. Na drobnej tarce zetrzyj goździki. Drobno posiekaj warzywa nożem.
Krok 7:
Odcedź ziemniaki, zetrzyj warzywa na puree.
Krok 8:
Dodaj czosnek, zieloną cebulę i sól do smaku. Dobrze wymieszaj łyżką.
Krok 9:
Podziel ciasto na 6 małych kulek.
Krok 10:
Ugniataj kulkę rękami, wyśrodkuj nadzienie ziemniaczane.
Krok 11:
Ściśnij krawędzie.
Krok 12:
Obróć kulkę szwem w dół i zwiń w tortillę o grubości 0,5 cm.
Krok 13:
Podgrzej suchą patelnię i włóż tortillę.
Krok 14:
Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto było lepiej upieczone, lepiej przykryć patelnię pokrywką.
Krok 15:
Ułóż tortille w stos na talerzu, posmaruj je masłem, a nie pastą do smarowania ani margaryną. Pokrój stos na 4 części i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g