skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja na patelni z cebulą? Rozpocznij gotowanie od pokrojenia cebuli. Wcześniej obierz go z łuski. A samo cięcie może być dowolne. Wybrałam półpierścień. Powinno być dużo cebuli, ponieważ w rzeczywistości jest to jeden z głównych składników.
Krok 2:
Rozmrożony filet z mintaja umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ma to na celu usunięcie nadmiaru wilgoci, która zapobiegnie tylko smażeniu ryb. Pokrój mintaja na porcje.
Krok 3:
Jak zrobić panierkę z mąki? Wlej mąkę pszenną na płaski talerz (każda odmiana jest odpowiednia, nie trzeba jej przesiewać). Dodaj sól i suszone zioła. Mam bazylię i oregano. Zioła nadadzą smak gotowemu daniu. Wymieszaj mąkę. Panierka gotowa!
Krok 4:
Odpowiednią patelnię nieprzywierającą podgrzej na dużym ogniu. Następnie wlej olej i dobrze go podgrzej, zmniejsz ogień do średniego. Kawałki mintaja obtaczamy w panierce ze wszystkich stron.
Krok 5:
Umieść rybę na patelni i wypełnij przestrzenie między kawałkami cebulą. Na moim zdjęciu układ łuku nie jest do końca prawidłowy. Musiałem go rozdzielić między ryby. Smaż rybę przez około siedem minut, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 6:
Łopatką Odwróć rybę i smaż po drugiej stronie przez około siedem minut. Ryba powinna również się zrumienić. Czas gotowania jest przybliżony, może się znacznie różnić w zależności od kuchenki, patelni i ilości samych składników. Na przykład smażyłem rybę w dwóch partiach, ponieważ cała objętość nie zmieściła się od razu. Wyjmij gotowego mintaja z patelni i podawaj ze smażoną cebulą.
mintaj według tego przepisu okazuje się całkowicie samowystarczalnym daniem. Można go uzupełnić tylko kroplą soku z cytryny i dowolnym sosem do smaku.
ryba okazuje się delikatna, a główną atrakcją dania jest oczywiście duża ilość smażonej cebuli. Dla koneserów-to samo!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g