ciasta na patelni

w pośpiechu, bujne, przepyszne, pyszne! Ciasta na patelni pomogą, gdy nie będzie możliwości upieczenia ich w piekarniku. Nadaje się do nich każdy krem-śmietana, krem, masło, ze skondensowanym mlekiem. Ciasto z tych ciast okaże się nie gorsze niż przygotowane w zwykły sposób.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 75 % 49 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta na patelni? Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać jaśniejszy smak przyszłych ciast. Ubij jedno jajko. Radzę najpierw umyć jajko w ciepłej wodzie. Obróbka cieplna ciast jest minimalna, więc musisz być bezpieczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mleko skondensowane do miski. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak ciast będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugasić sodę oczyszczoną sokiem z cytryny. Dodaj do miski. Zagnieść ciasne ciasto jak na pierogi. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zroluj kiełbasę z ciasta, pokrój ją na sześć równych kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta tak cienko, że dosłownie się prześwituje. Aby zapobiec przywieraniu ciasta, posyp powierzchnię roboczą mąką. Wytnij koła. Podgrzej patelnię, podgrzej średnio. Ciasto ułożyć na pół minuty. Smażyłam na nieprzywierającej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć ciasto na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni. Zajęło mi to nie więcej niż pół minuty. Ciasta podniosą się na twoich oczach. U mnie wzrosły po upieczeniu co najmniej trzy razy! Dlatego radzę rozwałkować ciasto tak cienko, jak to możliwe, dosłownie przed prześwitywaniem. Podczas pieczenia uważnie obserwuj ciasta. Gotują się bardzo szybko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W końcu dostałem takie ciasta. Natychmiast po pieczeniu musisz ułożyć ciasta, aby ostygły na ruszcie, aby powietrze było dostępne ze wszystkich stron i nie zmokły.

mała wskazówka, aby zapobiec błędom. Ciasto należy rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Wydaje się, że jest to elementarne, ale mimo to ... na przykład podczas gotowania byłem rozproszony i nie posypałem wystarczająco mąką powierzchni roboczej. W rezultacie jedno ciasto mocno się do niej przykleiło i nie można było go usunąć bez zerwania. Musiałem przerobić i stracić cenny czas.
wygodnie jest wyciąć puste miejsca na ciasta wzdłuż konturu talerza, co zrobiłem. Dla dokładności możesz wyciąć jeden równy okrąg z grubego papieru o średnicy osiemnastu centymetrów, aby ciasto okazało się dokładnie takie samo jak na moim zdjęciu.
każda impregnacja na bazie syropu nadaje się do ciasta z takich ciast.
smacznego!

składniki są wskazane dla ciasta składającego się z sześciu ciast o średnicy osiemnastu centymetrów.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy